Vďaka eurofondom obnovili v Detve polikliniku
Diskusia/ 3Uložiť článok
1 min. čítania
21. apr. 2024 o 09:45
1 min. čítania

Vďaka eurofondom obnovili v Detve polikliniku

Poliklinika Detva Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Uložiť článok
Z eurofondov bolo financovaných 85 percent, zo štátneho rozpočtu bolo pridelených skoro 80-tisíc eur, zvyšok mesto dofinancovalo samo. Rekonštrukcia prišla po viac ako 40 rokoch.

V Detve v posledných rokoch vďaka eurofondom obnovili polikliniku. Okrem rekonštrukcie budovy zvýšili jej energetickú hospodárnosť a vybudovali aj bezbariérové prvky. TASR o tom informoval hovorca mesta Milan Suja.

Kompletná obnova detvianskej polikliniky prišla po viac ako 40 rokoch jej prevádzky. V objekte obnovili sociálne zariadenia, a to aj pre ľudí so zníženou schopnosťou pohybu a orientácie. V budove tiež vymenili podlahové krytiny a niektoré okenné výplne. "Nevyužívané priestory upravili pre potreby vzniku alebo rozšírenia ambulancií. Vzniklo tak miesto pre dve nové ambulancie," objasnil hovorca s tým, že vonkajšie schodisko vybavili zdvíhacou plošinou pre imobilných návštevníkov. Podľa neho tiež kompletne vymenili rozvody vody, svietidiel a elektrických rozvodov. Bola to aj modernizácia systému vykurovania pre zabezpečenie energetickej efektívnosti budovy.

Celková suma bola podľa zmluvy 799 631 eur. Z prostriedkov Európskej únie to bolo 679 686 eur, čo predstavuje 85 percent. Suma 79 963 eur bola zo štátneho rozpočtu, čo je desať percent nákladov. Mesto Detva z vlastných zdrojov financovalo takmer 39 982 eur, čo predstavuje päť percent oprávnených výdavkov projektu. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok vypracovali a aj schválili v roku 2019, uskutočňovanie hlavných aktivít sa začalo v roku 2020. Tie ukončili v roku 2021 a riadne ukončenie projektu, po finančnom ukončení, bolo v roku 2022.

Cieľom obnovy zariadenia bolo zlepšiť podmienky pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, pre obyvateľov mesta a okolitých obcí, zvýšiť štandard vnútorných priestorov a životnosť budovy. Aby mohli lekári poskytovať zdravotnú starostlivosť aj počas stavebných prác, rekonštrukciu rozdelili do etáp.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Eurofondy
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.