Minister Blanár nechce, aby Slovensko podporilo sankcie voči Iránu
1 min. čítania
16.4.2024 13:52
1 min. čítania

Minister Blanár nechce, aby Slovensko podporilo sankcie voči Iránu

Minister Juraj Blanár (Smer-SD) Zdroj: TASR - František Iván
Uložiť článok
Juraj Blanár tvrdí, že nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán.

Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti s plánovaným utorkovým mimoriadnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí krajín EÚ. Rokovať na ňom majú aj o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

„Neviem si predstaviť, ktoré sankcie by to mohli byť priamo na Irán z toho pohľadu, ale hovorím to aj v súvislosti so sankciami proti Rusku," doplnil. Potvrdil, že SR sa online na zasadnutí zúčastní. „Myslíme si, že by sa mal celý problém vrátiť k diplomatickému riešeniu, a to budeme podporovať aj na samite," ozrejmil minister.

Bezprecedentný útok Iránu

Mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ zvolal v reakcii na iránsky útok šéf úniovej diplomacie Josep Borrell. Cieľom zasadnutia je diskutovať o tom, ako môže Európska únia prispieť k deeskalácii situácie na Blízkom východe.

Irán v noci na nedeľu (14. 4.) zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné „zločiny“ vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Juraj Blanár, Sankcie
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.