Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maloletí pacienti by mohli mať právo na sprievod v nemocniciach, navrhujú poslanci SaS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti by sa mohlo uplatniť právo maloletého pacienta na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

Pri maloletom pacientovi by bol podľa návrhu sprevádzajúcou osobou jeho zákonný zástupca alebo osoba určená zákonným zástupcom, alebo iná osoba, do náhradnej starostlivosti ktorej bol pacient zverený, alebo iná blízka osoba.

Archívne video Štátne záchranky majú dostať vyše 22 miliónov eur na nákup nových vozidiel

Štátne záchranky majú dostať vyše 22 miliónov eur na nákup nových vozidiel (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Návrh novely predložili poslanci SaS

Argumentujú pretrvávajúcimi nedostatkami v praxi poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom, ktoré priamo súvisia so základným právom pacienta na súkromie, na zachovanie dôstojnosti, telesnej integrity a rešpektovanie autonómie jeho vôle.

Maloletí pacienti by mohli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nedostatky v praxi poskytovania zdravotnej starostlivosti v spojení s ochranou súkromia pacientov sa týkajú okrem iného aj účasti sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientovi a častým a nedôvodným odopretím ich prítomnosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti alebo iným obmedzovaním kontaktu pacienta so sprevádzajúcou osobou pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti," uviedli poslanci v dôvodovej správe. Cieľom návrhu je podľa poslancov naplniť aj medzinárodné záväzky a odporúčania pre Slovensko. Nová legislatíva by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od 15. júna 2024.
 

Viac o téme: DieťaNemocnicaSprievod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu