Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kamienka hostí cez víkend Festival folklóru Rusínov-Ukrajincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Festival organizujú Zväz Rusínov a Ukrajincov Slovenska, obec Kamienka a ĽOS.

Kamienka 3. júna (TASR) - Festival folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska ponúkne počas tohto víkendu v Kamienke v okrese Stará Ľubovňa množstvo hudobno-tanečných vystúpení. Súčasťou 58. ročníka podujatia bude aj súťaž speváckych skupín, pietny akt pri pamätníku padlých či krojový sprievod. Informuje o tom Ľubovnianske osvetové stredisko (ĽOS) v Starej Ľubovni na svojej webovej stránke.

Program festivalu je tradične rozdelený na tri bloky. Prvý sa začne v sobotu o 18.00 h v priestoroch amfiteátra Dubne. Otvárací program je venovaný regionálnym rusínskym folklórnym súborom, skupinám a sólistom. "Hosťom večerného programu bude folklórny súbor Verchovina z Drohoviča z Ukrajiny a súbor tanečného štúdia Mikitukas z Litvy," uvádza.

Druhý deň kamienskeho festivalu sa začne v nedeľu (4. 6.) o 10.00 h v priestoroch kultúrneho domu. Otvorí ho súťaž rusínskych speváckych skupín z Prešovského i Košického kraja. Predstavia sa tu ženské, mužské a detské spevácke skupiny. "Následne o 13.00 h festival pokračuje pietnym aktom pri pamätníku padlých za účasti všetkých účinkujúcich a po ňom obcou Kamienka prejde krojový sprievod do prírodného amfiteátra Dubne, kde sa začne záverečný program festivalu," dodáva ĽOS.

Záverečný program nesie názov Barvinková Kamienka a v rámci neho vystúpia viaceré folklórne kolektívy. Ako hosť programu sa predstaví Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) z Prešova.

Festival organizujú Zväz Rusínov a Ukrajincov Slovenska, obec Kamienka a ĽOS.