Denník N

Obezita zvyšuje aj riziko neplodnosti, mladí muži môžu mať hladinu testosterónu ako sedemdesiatnici, hovorí odborníčka z SAV

Ilustračrné foto -TASR/DPA
Ilustračrné foto -TASR/DPA

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak vypijete sladený nápoj, prijmete kalórie, ktoré telo vôbec nepotrebuje, a výsledkom môže byť ešte väčší pocit hladu, vysvetľuje lekárka a vedecká pracovníčka v Biomedicínskom centre SAV Adela Penesová.

Preto je podľa nej zo zdravotného hľadiska správne zdaniť nealko nápoje s pridaným cukrom, ako to aktuálne plánuje vláda. Ak to však vláda myslí úprimne, mala by daň odstupňovať podľa množstva pridaného cukru a získané peniaze investovať do prevencie ochorení a aj obezity.

„Ale povedzme si pravdu – najviac pridaného cukru je v sladkostiach, cukrovinkách, čokoládach, ešte aj v kečupe. A to sa nerieši vôbec,“ hovorí Penesová, ktorá je odborníčkou na obezitu a diabetes.

V rozhovore okrem iného vysvetľuje:

  • ako na Slovensku pribúda ľudí s nadváhou a obezitou;
  • či je lepšie piť nápoje s glukózovo-fruktózovými sirupmi, hnedým cukrom a umelými sladidlami;
  • čo sa deje v tele, keď prijíma cukor;
  • čo robia v tele proteínové koncentráty pre športovcov a či je správne uvaliť aj na ne vyššiu daň;
  • ako sa vyrábajú umelé sladidlá;
  • či je bezpečné sladiť stéviou.

Zhoršuje sa na Slovensku problém s obezitou?

Zhoršuje. Podľa poslednej medzinárodnej štúdie o zdraví školákov vo veku od 11 do 15 rokov sa zvýšil výskyt obezity, a to prekvapujúco najmä v kategórii jedenásťročných chlapcov. Podľa percenta telesného tuku až 40 % chlapcov z tejto vzorky malo obezitu alebo nadváhu. Dáta sa zbierali na vzorke 10-tisíc detí, takže je to veľmi reprezentatívny prieskum. V prípade chlapcov sa tento problém s vekom zmenšuje, keďže rýchlo rastú do výšky, ale u dievčat nadváha a obezita pribúda. Štúdia ukázala, že 28 percent 15-ročných dievčat malo nadváhu alebo obezitu.

Aké je to zhoršenie?

Oproti roku 2018 sa podiel nadváhy a obezity zvýšil zo 17 na 22 percent u 15-ročných dievčat a z 3 na 8 percent u 11-ročných dievčat. Mierny nárast sa pozoroval aj u chlapcov.


Ako sú na tom dospelí?

Posledné údaje z roku 2019 z OECD ukazujú, že 57 až 60 percent dospelej populácie má nadváhu alebo obezitu, ale za Slovensko takéto presné epidemiologické dáta nemáme. Podľa vývoja v skupine detí však vidno, že nám rozhodne stúpa počet obéznych. Ukazujú to aj iné dáta. Napríklad jedna všeobecná lekárka robila prieskum na vzorke viac než dvetisíc pacientov a podľa jej pozorovaní majú 4 percentá mužov a 8 percent žien tretí stupeň obezity. Aj keď idete po ulici, vidíte, že dnes už nie je raritou vidieť ľudí, ktorí majú BMI nad 40 (tretí, najvyšší stupeň obezity).

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ficova vláda

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie