Aktuálne 05. jún 2023

Európsky súd pre ľudské práva prijal Haščákove sťažnosti pre zásah v sídle Penty

TASR
TASR

Prípad by sa mohol stať „impact case“. To znamená, že môže ísť o prípad dôležitý pre rozvoj systému ochrany ľudských práv.

Prípad by sa mohol stať „impact case“. To znamená, že môže ísť o prípad dôležitý pre rozvoj systému ochrany ľudských práv.

TASR

TASR

Európsky súd pre ľudské práva prijal sťažnosti Jaroslava Haščáka v súvislosti so zásahom v bratislavskom sídle finančnej skupiny Penta z decembra 2020. Informoval o tom jeho advokát Martin Škubla s tým, že by sa prípad mohol stať takzvaným impact case, ktoré sa rozhodujú rýchlejšie vzhľadom na ich význam pre ochranu ľudských práv.

Slovensko sa má k prípadu vyjadriť do 20. septembra. Advokát Škubla predpokladá, že diskusia medzi súdom, slovenskou vládou a sťažovateľom bude najmä o tom, že štát nedokázal ochrániť Jaroslava Haščáka pred únikmi z vyšetrovania do médií.

Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že sťažnosti Európsky súd pre ľudské práva oficiálne oznámil Slovensku. "Keďže ide o prebiehajúce konanie pred medzinárodným súdnym orgánom, nebudeme sa vyjadrovať k procesnej stratégii Slovenskej republiky ako žalovanej strany ani k možnému budúcemu obsahu vyjadrení Slovenskej republiky v konaní," reagoval Timotej Lauko z tlačového oddelenia rezortu. 

Ozrejmil, že klasifikácia prípadu ako možný "impact case" znamená, že môže ísť o prípad dôležitý pre rozvoj systému ochrany ľudských práv, ktorý vyvoláva nové otázky týkajúce sa výkladu a aplikácie Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. "ESĽP nedávno zaviedol určitú kategorizáciu prípadov s cieľom zefektívniť svoje procesy. Takáto klasifikácia žiadnym spôsobom neprejudikuje rozhodnutie súdu, v praxi má dosah iba na procesný postup ESĽP a strán konania," doplnil.

K zásahu ozbrojených policajtov došlo prvého decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku v súvislosti s kauzou Gorila. Vtedajšieho šéfa Penty a finančníka Jaroslava Haščáka spolu s ďalšími obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe.

Generálna prokuratúra obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie. Finančníka a ďalších ľudí v súvislosti s kauzou v decembri 2022 opäť obvinili.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia