Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sturnaras z ECB vyzval na zrýchlenie nákupu dlhopisov v programe PEPP

Na archívnej snímke Jannis Sturnaras. Foto: TASR/AP

Cieľom je zastaviť rast nákladov na obsluhu dlhu.

Frankfurt nad Mohanom 26. februára (TASR) - Guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras ako prvý člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) otvorene vyzval na zrýchlenie nákupu dlhopisov zo strany ECB. Cieľom je zastaviť rast nákladov na obsluhu dlhu.

V situácii, keď výnosy kľúčových dlhopisov v eurozóne smerujú k najvýraznejšiemu mesačnému rastu za posledné tri roky, sa ECB dostáva pod tlak, aby splnila svoj prísľub a prostredníctvom núdzového programu pandemického nákupu aktív (PEPP - Pandemic Emergency Purchase Programme) udržať náklady na obsluhu dlhu na prijateľnej úrovni. Práve program je kľúčovým nástrojom ECB v boji s ekonomickými dôsledkami pandémie.

Podľa Sturnarasa je preto žiaduce, aby ECB urýchlila nákupy dlhopisov v rámci programu PEPP a zabezpečila tak členským štátom vhodné podmienky ich financovania v období pandémie.

Výnosy kľúčových nemeckých 10-ročných dlhopisov klesli po Sturnarasových vyjadreniach na -0,287 %. Stále však smerujú k najvýraznejšiemu mesačnému rastu od januára 2018.

O potrebe monitorovať vývoj výnosov dlhopisov hovorili v piatok aj členovia Výkonnej rady ECB Philip Lane a Isabel Schnabelová. Na zvýšenie nákupu dlhopisov zo strany ECB však nevyzvali.