Denník N

Stíhačky, ponorky, sever Európy aj dôležitý ostrov. Čo so sebou prinesie Fínsko a Švédsko do NATO

Švédi majú vo výzbroji stíhačky Gripen a ponorky triedy Gotland, Fíni asi 200 nemeckých tankov Leopard. Foto - Wikimedia
Švédi majú vo výzbroji stíhačky Gripen a ponorky triedy Gotland, Fíni asi 200 nemeckých tankov Leopard. Foto – Wikimedia

Fínsko a Švédsko pomôžu Aliancii zbaviť sa jednej slabiny.

Ostrov Gotland je jedna z najobľúbenejších turistických destinácií Švédov. Nachádza sa v Baltskom mori a pre jeho nedotknutú prírodu a piesočné pláže sem podľa Euronews každý rok prídu asi dva milióny návštevníkov.

To však nie je jediná vec, čím je významný. Nachádza sa asi 200 kilometrov od Lotyšska a 350 kilometrov od sídla ruskej baltskej flotily v Kaliningrade. Tento 170-kilometrový ostrov leží aj na hlavnej námornej ceste z Petrohradu na juhozápad.

Podľa Wall Street Journal by v prípade konfliktu bol kľúčový pre Rusko na získanie dominancie v Baltskom mori. „Kto ovláda Gotland, kontroluje veľkú časť Baltského mora. Ostrov je ako lietadlová loď,“ povedal pre Euronews Rutger Banholtz, bývalý šéf miestnej domobrany.

Čo príde do NATO

Aj tento ostrov by sa už od budúceho roka mohol stať súčasťou Severoatlantickej aliancie. Švédsko spolu so svojím menším, no v tomto prípade aktívnejším susedom Fínskom v stredu oficiálne požiadalo o vstup do NATO.

Ide o historický krok. Oba štáty boli desaťročia, v prípade Švédska dve storočia, neutrálne, no útok Ruska na Ukrajinu zmenil ich zmýšľanie. A aj keď s NATO významne spolupracovali už predtým, až teraz chcú byť súčasťou Aliancie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pózuje so žiadosťami Fínska a Švédska o vstup do NATO. Foto – tasr/ap

Cesta do nej nemusí byť taká jednoznačná, ako sa čakalo – ich vstup blokuje Turecko a žiada viaceré ústupky od spojencov. No je dosť možné, že NATO sa budúci rok rozšíri o ďalšie dve krajiny, 16 miliónov obyvateľov a skoro 800-tisíc štvorcových kilometrov pevniny.

Švédi aj Fíni však môžu priniesť do spoločnej obrany NATO oveľa viac. „Bude to najdôležitejšie rozšírenie Severoatlantickej aliancie od roku 2004, pretože umožní NATO

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie