Komentáre a názory Spravodlivosť 28. júl 2021

Spravodlivosť Po vojne v polícii tu máme konflikt prokurátorov. Nie je čierno-biely

Dag Daniš
Dag Daniš

Krajská prokuratúra zaťala pomerne vysoko – do hlavy policajného prezidenta. Lipšicova Špeciálna prokuratúra zas hovorí o snahe brzdiť vyšetrovanie.

Krajská prokuratúra zaťala pomerne vysoko – do hlavy policajného prezidenta. Lipšicova Špeciálna prokuratúra zas hovorí o snahe brzdiť vyšetrovanie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Po vojne v polícii tu máme konflikt prokurátorov. Nie je čierno-biely
TASR

Príbeh, ktorý proti sebe postavil prokurátorov, pôsobí silne beletristicky. Začal sa zásahom ozbrojencov z inšpekcie, ktorá chcela zadržať troch svedkov. Zásah cez telefón, z dovolenky v Chorvátsku, zastavil policajný prezident Kovařík. Po hodine pokračoval, no dvaja kľúčoví svedkovia zmizli (jeden z nich priamo pred očami polície). 

Inšpekcia a bratislavský krajský prokurátor Remeta tvrdia, že intervencia Kovaříka viedla k zmareniu akcie. Jedného svedka síce zadržali, druhý sa však z miesta vytratil. A o treťom nič nevedia.

Krajská prokuratúra avizuje, že podozrivú intervenciu policajného prezidenta bude vyšetrovať.

Lipšicova Špeciálna prokuratúra je z Remetu znepokojená a naznačuje, že za útokmi na NAKA a časť prokuratúry sú snahy „zabrzdiť vyšetrovanie mimoriadne závažnej trestnej činnosti“. Lipšic verejne spochybňoval uznesenie Úradu inšpekčnej služby o obvinení troch svedkov.

Na Lipšica zas reagoval generálny prokurátor Žilinka. Vyčíta mu, že s postupom úradov polemizuje „neprípustným spôsobom“ a mimo svojej kompetencie.

Dobrí a zlí

Niekoľko mesiacov to pôsobilo tak, že tu máme zlú inšpekciu a dobrú NAKA. Do veľkej miery to mohlo mať reálny základ. Tajná služba a policajná inšpekcia sa snažili spochybňovať svedkov kajúcnikov, vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Záujem na tom mohli mať aj politické skupiny v pozadí, hlavne Kollárova Sme rodina, Ficov Smer a Pellegriniho Hlas.

Spochybňovanie svedkov a vyšetrovateľov vyhovuje nielen bývalému šéfovi SIS Pčolinskému, ale aj prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Alebo oligarchom ako Norbert Bödör a Jozef Brhel. Ich stíhanie stojí a padá na dôveryhodnosti zločincov, ktorí začali svedčiť.

Dnes, po konflikte na úrovni prokuratúry, by sme však čierno-bielu optiku mali prehodnotiť. V záujme pravdy. A v záujme spravodlivosti.

Tri veci, ktoré znepokojujú

Stali sa totiž tri pomerne vážne veci, ktoré sa nedajú odbiť legendami o dobrej NAKA a zlej inšpekcii.

Prvý problém: šéfku inšpekčného tímu stiahli, zjavne na pokyn zhora. Hoci dozorový prokurátor Remeta tvrdí, že na to nebol vážny dôvod. Stalo sa to v čase, keď mala inšpekcia prvé výsledky pri usvedčovaní svedka kajúcnika z krivej výpovede.

Druhý problém: zadržaný svedok, takáčovec Csaba Dömötör, sa priznal, že vo výpovediach klamal. A dopúšťal sa krivých obvinení.

Manipulátorom v pozadí mal byť zrejme podnikateľ Peter Petrov prezývaný Tiger. Hovorí sa o ňom, že obchodoval so svedectvami, resp. dodával svedkov vo viacerých kauzách z výstavnej skrine špeciálnej prokuratúry.

Tretí problém: práve pri pokuse inšpekcie zadržať Zemana a hlavne Petrova, kľúčovú postavu údajných manipulácií so svedkami, zakročil policajný prezident. Akciu na diaľku z dovolenky zastavil, hoci vstupovanie do práce inšpekcie nie je a nesmie byť v jeho kompetencii.

Csaba

Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry namieta, že Csaba Dömötör nemal krivo svedčiť v žiadnej z veľkých káuz a nemal by ovplyvniť proces s Dušanom Kováčikom.

Obe námietky si vyžadujú spresnenie.

Csaba Dömötör síce nie je stíhaný za krivé obvinenie v nijakej z veľkých káuz, no postava z pozadia, prezývaná Tiger, mala vstupovať do viacerých prípadov s politickým presahom. Petrov alias Tiger mal podľa podozrení inšpekcie dodávať svedectvá výmenou za služby, protislužby alebo ústupky prokuratúry v iných trestných veciach.

Cez sieť advokátov s prepojeniami na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry mal zabezpečovať výpovede viacerých zločincov – svedkov. 

Medzi advokátov, ktorí pracovali pre svedkov kajúcnikov (Slobodník, Beňa), patril aj Daniel Lipšic. Dokonca aj krátko predtým, ako sa stal hlavou špeciálnej prokuratúry.

Pokiaľ ide o proces s Kováčikom, stíhanie Dömötöra za krivú výpoveď môže mať nepriame, sekundárne následky. Jeho svedectvá proti Kováčikovi, akokoľvek autentické, sa budú odbíjať ako nedôveryhodné. To isté hrozí pri vyšetrovaní ďalších dôležitých káuz, v ktorých ako svedkovia figurujú práve obvinení takáčovci. Alebo im podobní svedkovia. 

Ide hlavne o prípady, na ktorých pracuje tím Očistec. Čiže o väzobne stíhaných bödörovcov z polície Gašpara, Krajmera, Hraška a siskárov Beňu a Gašparoviča… 

Motív vnútri SIS

Týmto sa dostávame k ďalšej časti príbehu. K motívu, prečo SIS a inšpekcia tak zúfalo pracujú na spochybňovaní svedkov.

Doteraz sme to mohli vidieť ako snahu Borisa Kollára, ktorému patrí SIS, alebo oligarchov, ktorí nasadili tajnú službu a inšpekciu proti NAKA a špeciálnej prokuratúre.

O niečo reálnejšie však vyzerá iný, veľmi prozaický dôvod. Akcia Očistec je, ako napovedá názov, zameraná na stíhanie zločincov v tajnej službe a polícii. Skorumpovaní policajti mali pracovať pre organizovanú skupinu bödörovcov. Siskári okolo Beňu, Gašparoviča a (neskôr) Makóa mali vydierať podnikateľov a predávať im informácie. Jeden zo svedkov v ich kauze je podnikateľ Petrov. 

Práve to pravdepodobne naplno aktivovalo SIS a časť polície. Skorumpovaní tajní potrebovali chrániť samých seba a začali pracovať na sledovaní vyšetrovateľov a prokurátorov.

Motívy Borisa Kollára mohli mať skôr sprievodný charakter. Hoci časom silný a dôležitý. Politické krytie na úrovni koalície je pre SIS veľmi cenný bonus.

Padni, komu padni, povedal by klasik

Problém je v tom, že siskári pri sledovaní vyšetrovateľov narazili na celkom reálne podozrenia. Na podnikateľa Petrova alias Tigra, ktorý mal dodávať svedectvá. Na sieť advokátov s väzbami na prokurátorov. A na chyby vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú podozriví, že si objednávali obsah svedeckých výpovedí alebo antedatovali spisy. Petrov a Zeman mali byť kľúčom k stíhaniu ďalších „vybavovačov“ z prostredia špeciálnej prokuratúry. No po čudnom zákroku policajného prezidenta úspešne zmizli. 

Zjednodušene povedané: grázli zo SIS našli špinu na tých z druhej strany, ktorí mali byť ukážkou čistoty a poctivosti. 

Asi netreba nikoho presviedčať, že vyšetriť treba podozrenia z manipulácií na oboch koncoch konfliktu. Nielen na jednom. 

Po náhlom odstavení šéfky inšpekčného tímu, po priznaní svedka ku krivým obvineniam v réžii „vybavovača“ Petrova a po podozrivom zákroku policajného prezidenta sa nemôžeme ďalej uspávať vierou, že so špeciálnou prokuratúrou je všetko v poriadku.

Nie je.

Tí, ktorí sa tu opásali katechizmovými heslami ako Očistec, Boží mlyn či Judáš, by mali byť príkladne čistí. A pri vyšetrovaní inšpekcie stoicky pokojní.

Inak skôr či neskôr pohoria aj v zápase so zločinom, aj v zápase so zrkadlom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0