Samsung predstavil snímač s 200 Megapixelmi pre smartfóny

Nový snímač zvyšuje kapacitu a využitie pixelov, ktoré vraj dokážu poňať väčšie množstvo elektrického náboja pre vyhotovovanie dynamických snímok.

20.01.2023 07:45
Samsung, Isocell HP2 Foto:
Nový obrazový snímač Samsung Isocell HP2 s 200 Megapixelmi.
debata (1)

Bude to novinka, ktorou sa pochváli nová vlajková loď Galaxy S23? Samsung v týchto dňoch predstavil svoj najlepší obrazový snímač Isocell HP2, ktorý má byť súčasťou budúcich vlajkových lodí medzi smartfónmi. Snímač obsahuje 200 miliónov pixelov s veľkosťou 0,6 mikrometra v optickom formáte 1/1,3 palca, čo je veľkosť snímača, akú bežne používajú mobily s foťákmi s rozlíšením 108 Megapixelov. “Vďaka pokročilej technológii združovania pixelov Samsung Tetra pixel dodáva snímač HP2 fotoaparátu väčšiu všestrannosť, pretože simuluje rôzne veľkosti pixelov na prispôsobenie sa rôznym úrovniam osvetlenia,” uvádza Samsung.

Tak, ako býva zvykom, foťák bude rozlíšenie snímača utilizovať podľa vlastných potrieb. To znamená, že pri slabšom osvetlení bude spájať štyri až šestnásť pixelov do jedného. Výsledkom má byť snímka s 12,5, respektíve s 50 Megapixelmi so spojenými pixelmi s veľkosťou 1,2 až 2,4 mikrometra. “Pri snímaní plnohodnotného videa v rozlíšení 8K, čo je približne 33 Mpx, sa snímač prepne do režimu 1,2 μm/50 Mpx, aby sa minimalizovalo orezanie obrazu a zachytila sa väčšia časť scény,” dopĺňa firma. Ak, tak plné rozlíšenie bude dostupné len pri fotení v Pro režime. Dôvodom je veľkosť konečnej snímky, ako aj nároky na hardvér a batériu. Všetky pixely budú využité najmä pri zaostrovaní.

Novému snímaču má pomáhať aj technológia Samsung Dual Vertical Transfer Gate. Vo fotodióde každého pixelu je na spodnej strane umiestnené prenosové hradlo, ktoré prenáša elektróny z pixelov do logickej vrstvy. Vďaka väčšiemu množstvu uložených elektrónov a efektívnemu prenosu signálu môže táto metóda znížiť preexponovanosť a zlepšiť reprodukciu farieb najmä pri veľmi intenzívnom osvetlení. Snímač Isocell HP2 už začal Samsung vyrábať, preto je len otázkou krátkeho času, kedy sa stane súčasťou nových prémiových smartfónov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #fotoaparát #Isocell HP2 #obrazový snímač