Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
18-roční ochrancovia zákona. Niektorí psychológovia sa ale obávajú
Zdielať na

18-roční ochrancovia zákona. Niektorí psychológovia sa ale obávajú

BRATISLAVA / Policajnú uniformu si budú môcť obliekať už 18-roční. Pomohla tomu novela zákona o štátnej službe, ktorú vo štvrtok 1. júna podpísala prezidentka. Zmena má prispieť k väčšiemu záujmu občanov o prácu v policajnom zbore. Podobne je to napríklad v susednom Česku či Maďarsku. Názory psychológov sa ale líšia.

V minulosti mohol byť policajtom aj 18-ročný človek. V roku 2015 ale poslanci rozhodli o zvýšení vekovej hranice na 21. Sľubovali si od toho vyššiu rozumovú vyspelosť uchádzača o náročné povolanie policajta. V roku 2018 ministerstvo vnútra prišlo s ďalšou novinkou. Vznikla nová štátna služba – kadet.
Išlo o ročné štúdium určené pre absolventov stredných škôl. Uchádzači tak už nemuseli čakať, kým dovŕšia vek 21 rokov. A teraz prišla zmena opäť.

"Znižuje sa veková hranica na prijímanie do služobného pomeru policajta z 21 na 18 rokov, čím sa ruší aj štátna služba kadeta. Cieľom je, aby nám neunikali ľudia, ktorí vychádzajú zo strednej školy a chcú byť policajtami," avizovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. "Touto novelou sme si rozšírili počet občanov Slovenskej republiky o 150-tisíc, pretože ak si zarátame teraz tie ročníky, ktoré majú 18, 19, 20 rokov, tak to je zhruba 150-tisíc občanov. My dlhodobo sledujeme trend, že nám klesá počet uchádzačov," informoval viceprezident Policajného zboru SR Damián Imre.

Podľa policajného prezídia jedným z dôvodov bol práve menší počet ľudí, ktorí sa nemohli hlásiť do zboru práve pre nevyhovujúci vek. Po novom si už záujemcovia budú môcť podávať žiadosti po ukončení úplného stredoškolského vzdelania. Akú majú na novelu názor občania sme sa pýtali priamo v meste. "Pod dospelým dozorom, čo by nie," komentovala obyvateľka Žiliny. "Môžu," myslí si ďalšia. Obyvateľ Žiliny zas hovorí, že: "treba aj tým mladým robiť". S týmto opatrením sa však vyskytli aj negatívne reakcie od obyvateľov Žiliny: "neviem, mne to príde trošku skoro" alebo "veď to nemá skúsenosť, musí mať prax, veď to je ešte v puberte".

Jeden z oslovených psychológov ale tvrdí, že rozhodujúci nie je vek ako číslo. "Dôležité sú jeho predpoklady a stupeň zrelosti. To znamená, že títo ľudia prechádzajú psychologickým vyšetrením, ktoré nám ukáže, či on v danom stave, teda v danom veku, je spôsobilý alebo nie je spôsobilý," ozrejmil klinický psychológ Dušan Kešický. "Osobnostná zrelosť ešte v tomto veku nemusí byť, keďže dozrieva neskôr. Tu sa dostávame do určitého rizika, ako ten človek bude reagovať," obáva sa Eva Klimová, prezidentka Slovenskej komory psychológov. Spomínaná novinka u nás začne platiť už od prvého júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy