Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývate na vidieku? Takto vám vedia pomôcť vyhradené milióny
Zdielať na

Bývate na vidieku? Takto vám vedia pomôcť vyhradené milióny

BRATISLAVA/VOLICE / Nášmu vidieku môžu pomôcť ďalšie desiatky miliónov eur. Pôdohospodárska platobná agentúra už totiž prijíma žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci programu Základné služby a obnova dedín.

Pôdohospodárska platobná agentúra bola za vlád Smeru a SNS symbolom masívnej korupcie. Okrem iného si tam vybavovači pokút odlievali bokom tučné percentá. Súčasný šéf Kiss opakovane hovorí, že o peniaze sa treba uchádzať iba oficiálnou cestou. "Vybavovačov žiadatelia nepotrebujú. Žiaľ, ten jav tu je a je veľmi zrejmé, prečo sa to deje," uviedol Jozef Kiss, generálny riaditeľ PPA. 

Peniaze z tejto výzvy teda možno použiť na výstavbu, rekonštrukciu či modernizáciu vodovodov, kanalizácií i čističiek odpadových vôd. "Tiež na výstavbu a rekonštrukciu miestnych komunikácií, lávok, mostov, chodníkov a záchytných parkovísk, autobusových zastávok, či na zlepšenie vzhľadu obcí." doplnila hovorkyňa PPA Vladimíra Pôbišová.

Peniaze na takéto účely by privítali aj v obci Volica. Časť dediny totiž každé leto zostáva bez vody. "Ako niekedy v 19. storočí. Situácia je kritická a nič sa nerieši," sťažujú sa obyvatelia. Od tohto rozhovoru prešlo deväť rokov a stále sa nič nevyriešilo. Voda ľuďom prestala tiecť aj vlani a ani tento rok to zrejme nebude inak. Aj dnes tam čistili studňu, iní si kopú nové. To potvrdil aj Jaroslav Pavlisko z firmy čistenie studní: "Áno, majú problémy, volajú nás čistiť studne, lebo je tu problém s vodou. Hlavne v lete." 

Problém sa v obci dedí z jedného starostu na ďalšieho. Ten súčasný tvrdí, že vodovod potrebujú zrekonštruovať a dokončiť. "Aj pramene vyschli, aj to je starý vodovod, je strašný únik vody a sú tam poruchy na poruchu," opisujú situáciu obyvatelia obce. Starosta zatiaľ nevie, či sa do tejto výzvy zapojí alebo nie. Čas na rozmyslenie, rovnako ako všetky ostatné obce, má do konca augusta tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy