Na hlavný obsah

Ruský Sojuz vyniesol na obežnú dráhu iránsky satelit

Irán ubezpečuje, že bude slúžiť na civilné účely.

Ruský Sojuz vyniesol na obežnú dráhu iránsky satelit
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská raketa Sojuz v utorok (9. 8.) vyniesla na obežnú dráhu iránsky satelit. Informovala o tom agentúra AP. Teherán tvrdí, že družica bude slúžiť len na civilné účely. K údajom z neho nebude mať prístup žiadna ďalšia krajina.

Objavili sa totiž obavy, že Moskva môže chcieť zariadenie využiť na sledovanie Ukrajiny v súvislosti s vojnou, poznamenala agentúra AP.

Raketa odštartovala podľa plánu o 8.52 h moskovského času (7.52 h SELČ) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Družicu s názvom Chajjám vyniesla na orbit približne deväť minút po štarte, píše AP. Satelit pomenovali po Omarovi Chajjámovi, perzskom vedcovi, ktorý žil v 11. a 12. storočí.

Irán tvrdí, že družica s kamerou s vysokým rozlíšením bude slúžiť na monitorovanie životného prostredia. Zostane plne pod jeho kontrolou. Ak bude satelit úspešne fungovať, Teherán bude mať možnosť sledovať svojho úhlavného nepriateľa. Napríklad Izrael a ďalšie krajiny na Blízkom východe, upozornila AP.

Denník The Washington Post minulý týždeň uviedol, že americkí predstavitelia sa majú obavy z rodiacej sa vesmírnej spolupráce medzi Moskvou a Teheránom. Obávajú sa, že družica pomôže Rusku na Ukrajine, a tiež poskytne Iránu „bezprecedentné možnosti“ sledovať potenciálne vojenské ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet