Vojna na Ukrajine: Británia a Poľsko postavia na Ukrajine dve dočasné dediny
1 min. čítania
28.3.2023 12:37
1 min. čítania

Vojna na Ukrajine: Británia a Poľsko postavia na Ukrajine dve dočasné dediny

Uložiť článok
Dočasné dediny sa budú nachádzať v blízkosti miest Ľvov a Poltava a poskytnú strechu nad hlavou pre približne 700 ľudí.

Británia a Poľsko postavia na Ukrajine dve dočasné dediny, aby zmiernili nedostatok bytov a pomohli ľuďom, ktorí museli v dôsledku vojny opustiť svoje domovy. V utorok to uviedla televízia Sky News.

Dočasné dediny sa budú nachádzať v blízkosti miest Ľvov a Poltava a poskytnú strechu nad hlavou pre približne 700 osôb. Spojené kráľovstvo prisľúbilo, že projekt podporí finančným príspevkom vo výške desať miliónov libier (viac ako 11 miliónov eur).

Sky News pripomína, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zo svojej vlasti utiekli milióny Ukrajincov a mnoho ďalších bolo vnútorne vysídlených. U rodín v Británii býva približne 118 000 Ukrajincov. Pre niektorých z nich je však čoraz ťažšie zohnať si trvalé bývanie.

„V priebehu minulého roka ruský prezident Vladimir Putin pokračoval v útokoch na domy civilistov a civilnú infraštruktúru, za čo ukrajinský ľud draho platí,“ povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Dodal, že nové britsko-poľské partnerstvo „pomôže priniesť svetlo, teplo a strechu nad hlavou tým, ktorí to najviac potrebujú“.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.