Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V pozostalostnom dôchodku nastali v tomto roku viaceré zmeny

Na snímke budova, v ktorej sídli Sociálna poisťovňa (ústredie) na Ulici 29. augusta v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa od začiatku januára znížila veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu pozostalostného dôchodku na 57 rokov.

Bratislava 6. februára (TASR) - Vdove alebo vdovcovi, ktorí vychovali jedno dieťa, sa od začiatku januára znížila veková hranica opätovného vzniku nároku na výplatu pozostalostného dôchodku na 57 rokov. Zároveň sa od tohto roku predlžuje poberanie vdovského a vdoveckého dôchodku. Uviedlo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na sociálnej sieti.

Doplnilo, že uvedení poistenci budú dávku poberať dva roky, teda o rok dlhšie. Pozostalej manželke alebo manželovi, ktorým sa výplata pozostalostného dôchodku zastavila po uplynutí roka od smrti partnera a ešte neuplynuli dva roky, SP od začiatku januára za zostávajúce obdobie automaticky uvoľní výplatu pozostalostného dôchodku.

Sociálna poisťovňa tiež uvoľní výplatu pozostalostného dôchodku vdove alebo vdovcovi, ktorí dovŕšili vek 57 rokov a vychovali jedno dieťa, ak výplatu ich dôchodku zastavila z dôvodu nesplnenia inej podmienky. Ostatné podmienky sa nemenia, uviedla Sociálna poisťovňa (SP) na svojej webovej stránke.