Denník N

Peter Béreš z pyramídy AXE Group je na slobode

Peter Béreš – snímka z propagačného videa spoločnosti Zizzy
Peter Béreš – snímka z propagačného videa spoločnosti Zizzy

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred rokom polícia zadržala „investičného mága“ Petra Béreša, ktorému stovky ľudí zverili peniaze v presvedčení, že investujú. Cez jeho firmy Axe Capital a Zizzy SE mali vďaka automatickému obchodovaniu s pomocou botov zarobiť výnimočné zisky.

Už 1,5 roka sa však k svojim peniazom nevedia dostať – z investičného zázraku sa vykľula podvodná pyramídová schéma, v ktorej sa stratilo 50 miliónov eur.

Peter Béreš, ktorý bol pre investorov lídrom skupiny, bol rok vo vyšetrovacej väzbe, lebo hrozilo, že bude v trestnej činnosti pokračovať. No od minulého týždňa je na slobode. Prepustil ho Najvyšší súd po tom, čo vyhovel jeho sťažnosti na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý mu väzobné stíhanie predĺžil o sedem mesiacov, potvrdil pre Aktuality.sk Najvyšší súd.

Aktualizované 25. apríla o 17.40 hod.

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý má Denník E k dispozícii, bol Špecializovaný trestný súd presvedčený, že ide o náročný prípad trestnej činnosti, ktorého vyšetrovanie sa nedalo ukončiť do 17. apríla, keď sa Bérešovi mala skončiť väzba. Veril, že ak pôjde na slobodu, bude mať dosah na zmiznuté peniaze a bude ich môcť ďalej legalizovať.

Najvyšší súd síce nepochyboval o dôkazoch proti Bérešovi, riešil však jeho väzbu, nie vinu. Pripomenul, že vo vyšetrovacej väzbe má byť obvinený len „nevyhnutný čas“ a treba mať ohľad aj na jeho práva. Usúdil, že dôvody na väzbu už nie sú a pominuli dôvody na obavy, že bude pokračovať v trestnej činnosti, z ktorej je obvinený.

Nestotožnil sa s tým, že ide o obtiažny prípad, pri ktorom sa nedalo trestné stíhanie skončiť do apríla. Najvyšší súd nepresvedčilo ani to, že začiatkom roka vyšetrovateľ nemohol prípad posunúť, lebo Béreš namietal jeho zaujatosť. Béreš túto sťažnosť zdôvodnil tým, že jedným z poškodených bol vyšetrovateľov kolega. Podľa súdu nešlo o obštrukciu.

Poškodení klienti Axe Capital už dlhšie upozorňovali, že v kauze podobnej, ako bol v minulosti BMG Invest, by mal mať vyšetrovateľ okolo seba väčší tím a nemal by pracovať sám. Volali po širšom prešetrovaní. Vyšetrovateľ musel skúmať zložitú spleť firiem so zahraničným dosahom, cez ktoré peniaze z Axe odchádzali.

V prípade údajného budovania takzvanej Ponziho schémy je obvinených viacero ľudí. Okrem Béreša aj košický advokát Ján Šofranko, ktorý bol na jeseň minulého roka prepustený, ďalší – Tomáš Krajňák a Juraj Piták – boli od začiatku stíhaní na slobode.

Ich obvinenia sa týkajú hlavne podvodu alebo legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Kým v prvom prípade je teraz trestná sadzba 10 až 15 rokov, za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti hrozí 12 až 20 rokov odňatia slobody. Ak začnú platiť zmeny Trestného zákona, ktoré sú pozastavené, sadzby za oba trestné skutky klesnú na 3 až 10 rokov. V praxi tak budú môcť vyviaznuť s podmienkou alebo im súd môže nariadiť peňažný trest, prípadne domáce väzenie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie