Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Turecku sa objavila nová strana Vlasť, jej lídrom je Muharrem Ince

Na archívnej snímke Muharrem Ince. Foto: TASR/AP

Ince vo februári tohto roku oznámil, že vystupuje z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) a zakladá vlastné hnutie

Ankara 17. mája (TASR) - Turecký politik Muharrem Ince, ktorý bol v roku 2018 vážnym súperom Recepa Tayyipa Erdogana v prezidentských voľbách, požiadal v pondelok ministerstvo vnútra o zaregistrovanie svojej politickej strany Vlasť (Memleket Partisi).

Ince vo februári tohto roku oznámil, že vystupuje z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) a zakladá vlastné hnutie. Už vlani v auguste pritom spustil kampaň nazvanú Vlasť za tisíc dní, počas ktorej chcel cestovať po Turecku a stretávať sa s potenciálnymi voličmi.

Muharrem Ince (výslovnosť: Indže) bol v minulosti poslancom tureckého parlamentu za stranu CHP. Spolu s Incem opustili CHP aj ďalší štyria zákonodarcovia.

Ince sa ešte počas členstva v CHP stal hlasným kritikom jej predsedu Kemala Kiličdarogla a neúspešne sa uchádzal o jeho funkciu. Ince kritizoval vedenie CHP za autoritárske spôsoby i sporné rozhodnutia pri nominácii členov strany do parlamentných volieb či aj za vytváranie pochybných spojenectiev.
Muharrem Ince, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Ince - a v uplynulom období aj ďalší zákonodarcovia CHP - kritizovali aj postoj CHP k prokurdskej Ľudovodemokratickej strane (HDP), ktorej poslanci a spolupredsedovia čelia vyšetrovaniu svojich kontroverzných vzťahov so Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Agentúra AFP napísala, že Inceho rozhodnutím sa dva roky pred prezidentskými voľbami, ktoré by sa mali konať v júni roku 2023, mení politická mapa Turecka.

Inceho cieľom, ako uviedol už vo februári, je vybudovať "slobodné Turecko, kde nikto nemá strach" vysloviť svoj názor. Oznámil, že chce ísť "inou cestou" ako CHP.