Na hlavný obsah

Benzín a nafta sú najdrahšie od roku 2014

Ich ceny majú ešte rásť.

Tankovanie palív stojí čoraz viac a zdražovanie zrejme bude pokračovať. Už teraz dosahujú ceny pohonných látok najvyššie hodnoty od roku 2014.

Za liter 95-oktánového benzínu zaplatili motoristi minulý týždeň takmer 1,5 eura. Nafta stála 1,35 eura. Ropné veľmoci Saudská Arábia či Rusko nechcú veľmi zvyšovať ťažbu. Palivá predražuje aj nedostatok energií v Európe.

Kým vlani v tomto čase stál liter benzínu 1,2 eura a cena nafty sa držala okolo jedného eura, tento rok sú ceny o štvrtinu vyššie. Zdražovanie bude pokračovať aj v najbližších týždňoch.

„Súčasné trendy naznačujú, že cena ropy by mala pokračovať v raste. V takomto prípade by sme videli nárast cien pohonných hmôt na Slovensku od 3 do 10 centov za liter oproti priemerným súčasným cenám,“ uviedol analytik X-Trade Brokers Lukáš Lipovský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ktorým smerom sa cena ropy na burzách vyberie majú do veľkej miere v rukách krajiny združené v Organizácii exportérov ropy a Rusko. Uplynulý týždeň sa cena vyšvihla na úroveň 85 dolárov za barel, čo je dvojnásobne viac ako pred rokom.

„Je veľmi pravdepodobné, že ropa prekročí túto zimu hodnotu 100 dolárov za barel. Je to z toho dôvodu, že Saudská Arábia alebo Rusko zatiaľ nebudú príliš motivovaní svoju ťažbu navyšovať. A to preto, že potrebujú zalátať diery vo svojich rozpočtoch,“ povedal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko