Na hlavný obsah

Krisztián Forró: Dúfam, že príde chvíľa, kedy Slovensko bude môcť mať prezidenta z inej národnostnej komunity

Po relácii Interview :24 - špeciál odpovedal na vaše otázky.

Prezidentský kandidát Krisztián Forró pre web Správy RTVS odpovedal na otázky voličov. Tí sa ho pýtali aj na vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána, alebo na situáciu okolo RTVS.

Prečo by mal byť prezidentom Slovenska reprezentant národnostnej menšiny?

Dôležité je vidieť, že sú tu aj iné národnosti, nie len Slováci. Ale sú aj iné národnostné komunity, vďaka ktorým je táto krajina oveľa krajšia, oveľa pestrejšia a zaujímavejšia. Myslím si, že tak, ako sa stala prezidentkou pred piatimi rokmi žena, dúfam, že raz príde chvíľa, keď môže mať Slovensko prezidenta z inej národnostnej komunity ako Slovenskej.

Ako vnímate vyjadrenie maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý povedal, že Slovensko je odtrhnutá časť Maďarska?

To, čo je na jednej strane prínosom, môže byť na druhej strane traumou. Myslím si, že v týchto slovách netreba hľadať nepriateľa, ale je to historicky niečo, čo sa stalo pred niekoľkými rokmi. Vtedy sa nikoho nepýtali, či chce, aby časť, kde býva, patrila k inej krajine alebo k inému štátu.

Ako som povedala, čo je na jednej strane prínos, na druhej môže byť krivda, to je treba akceptovať. Ale to neznamená, že by tieto národy nemohli byť čo najbližšie k sebe a vidím aj to, že Slovensko a Maďarsko majú čoraz lepšie vzťahy. Je to prospešné aj pre krajiny, a samozrejme aj pre tieto národy.

Žijeme tu spolu viac ako tisíc rokov, máme spoločnú históriu a dúfam, že táto história bude čoraz pozitívnejšia smerom k týmto národom.

Podpísali by ste teraz predložený zákon o zmene štatútu RTVS?

Nepoznám všetky detaily tohto zákona. Samozrejme, je záujmom každého, aby RTVS bola vyrovnanejšia a objektívnejšia. Dúfam, že tento zákon, ak bude prijatý, bude smerovať k tomuto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko