Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Orange opäť rozširuje pokrytie svojou 5G sieťou, tentokrát dokonca o lokalitu, v ktorej môže mať superrýchle pripojenie novej generácie naozaj význam.

Operátor totiž tvrdí, že 5G je už dostupné aj pre obyvateľov a návštevníkov Starého mesta a priľahlého okolia v samom centre Bratislavy. Ide o miesto, kde je sústredených veľa firiem aj zahraničných turistov, respektíve veľká hustota obyvateľstva. Jednou z výhod 5G je pritom okrem vysokej rýchlosti aj vyššia stabilita v prípadoch, kedy sa na jeden vysielač snaží pripojiť množstvo koncových zariadení (koncerty, námestania, športové udalosti, demonštrácie a pod.).

5G sieť Orange má ponúkať teoretickú rýchlosť sťahovania až 1 300 Mbit/s a upload približne 130 Mbit/s. V praxi rýchlosť browsovania podľa operátora „môže presahovať až 600 Mbit/s“.

Orange však čelí kritike za to, že 5G sieť nesprístupňuje každému zákazníkovi s 5G kompatibilným smartfónom. Podmienkou je aj aktivácia balíčka Extra dáta, ktorý síce navýši voľné dáta v paušáloch GO 20 €, GO 30 € a GO 40 € o 3, 7 respektíve 20 GB dát navyše, v každom si však zákazník oproti pôvodnej „4G/LTE“ cene priplatí päť eur mesačne. Bezplatný prístup do 5G majú len neobmedzené paušály.

Orange (mapa pokrytia 5G)

Kde už surfuješ v 5G?

Vysokorýchlostná 5G sieť Orange je okrem bratislavského Starého mesta dostupná v Petržalke a časti Banskej Bystrice.

Tento týždeň o rozširovaní 5G informoval aj konkurenčný Telekom, ktorý už pokrýva prakticky celé hlavné mesto a veľa okolitých obcí. O2 svoju ponuku 5G upravoval v septembri, kedy dal záväzok „do konca roka“ pokrývať aj iné mestá v strede a východe krajiny s približne 20 % populácie. Už takmer pol roka je však o týchto plánoch ticho. 4ka pokrýva Bratislavu a malú časť Banskej Bystrice.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú