Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Prísun ruskej ropy k nám sa náhle zastavil: Problém je na území Ukrajiny, nezaplatilo sa za transport!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Rusko začiatkom augusta prerušilo export ropy prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba, ktorá vedie aj cez naše územie. Agentúre Reuters to oznámili zdroje oboznámené so situáciou a následne potvrdila ruská spoločnosť Transněft. Dôvodom prerušenia dodávok sú problémy okolo tranzitných poplatkov. Príčinou sú podľa ruskej strany západné sankcie.

archívne video

Na obranu Ukrajiny pred Ruskom sa postavili ľudia rôznych profesií zo všetkých regiónov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Aktualizácia 16:30

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár tieto skutočnosti potvrdil. "Môžeme potvrdiť, že preprava ropy cez ropovod Družba je niekoľko dní pozastavená. Podľa našich informácií sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé," konštatuje Molnár.

Bratislavská rafinéria v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti s ministerstvom hospodárstva využíva podľa Molnárovho vyjadrenia na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme. "Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL, iniciovala diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u resp. Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán, dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní," krotí vášne Slovnaft.

Aktualizácia 15:58

Bratislavská rafinéria Slovnaft aj slovenský prepravca ropy Transpetrol potvrdili pozastavenie tranzitu ropy cez ropovod Družba. Slovnaft aj Transpetrol o tom informovali ČTK, dôvodom sú podľa nich okolnosti ohľadom ruskej platby za prepravu ropy cez ukrajinské územie. Rafinérie Slovnaft a jej materská spoločnosť MOL iniciovali s ukrajinskou a ruskou stranou rokovania o tom, že by spomínané poplatky zaplatili v záujme obnovenia dodávok ropy.

Rusi nezaplatili za transport ropy cez Ukrajinu

Podľa oznámenia sa neuskutočnila platba od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transněft ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta. Ukrajina tak ropu neposlala ďalej. Transnefť uviedol, že platba za augustový tranzit, ktorú v júli zaslal firme Ukrtransnafta, sa vrátila späť na jeho účet. Spoločnosť Gazprombank, ktorá má platby na starosti, podľa agentúry Reuters uviedla, že peniaze sa vrátili kvôli reštrikciám zo strany Európskej únie.

Ropovod má dvojité vetvenie v rámci Európy

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

Rusko prostredníctvom južnej vetvy ropovodu Družba obvykle dodáva zhruba 250.000 barelov ropy denne. Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba.

Viac o téme: RopaRopovodRuskoDružba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu