Aktuálne 29. júl 2021

ECDC označilo 13 gréckych ostrovov za oblasti s vysokým rizikom nákazy covidom

TASR
TASR

Grécko zvažuje prijatie prísnejších protiepidemiologických opatrení.

Grécko zvažuje prijatie prísnejších protiepidemiologických opatrení.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok označilo 13 gréckych ostrovov ležiacich na juhu Egejského mora za oblasti s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Cestovať na tieto ostrovy preto ECDC odporúča iba v nevyhnutných prípadoch, uviedla agentúra Reuters.

Medzi týmito ostrovmi, ktoré každoročne navštívia milióny ľudí, sa nachádzajú aj známe turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rodos.

Námestník gréckeho ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias v tejto súvislosti vo štvrtok uviedol, že ostrovy Mykonos a Ios sú "iba krok" od toho, aby na nich úrady zaviedli prísnejšie protipandemické opatrenia. Dodal, že situácia je znepokojujúca aj na ďalších ostrovoch.

Grécko pred tohtoročnou letnou turistickou sezónou v snahe prilákať turistov rozbehlo na ostrovoch iniciatívu za účelom vakcinácie miestneho obyvateľstva a vytvorenia oblastí bez epidemiologického rizika. Atény dúfali, že po nevydarenej vlaňajšej sezóne prinesie tento rok oživenie cestovného ruchu, od ktorého je grécka ekonomika závislá. Napriek silnému júnu však v krajine vládne neistota, ako sa bude sezóna ďalej vyvíjať.

ECDC aktualizuje epidemiologickú mapu Európy každý týždeň. Vychádza zo 14-dňovej incidencie (počtu prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za posledné dva týždne) a z podielu pozitívnych testov.

Epidemiologickú mapu ECDC využívajú štáty eurobloku pri určovaní svojich vlastných opatrení pre cestovanie a návrat z jednotlivých krajín a regiónov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0