Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RpMS sa zaoberala 28 podnetmi týkajúcimi sa šírenia nelegálneho obsahu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Popri prešetrovaní podnetov zrealizovala aj sedem vlastných monitoringov obsahov. Správne konanie o zamedzení šírenia nelegálneho obsahu začala v troch prípadoch.

Bratislava 6. februára (TASR) - Rada pre mediálne služby (RpMS) sa zatiaľ zaoberala 28 podnetmi týkajúcimi sa šírenia nelegálneho obsahu na on-line platformách. Správne konanie rada začala v dvoch prípadoch. TASR o tom informovala hovorkyňa RpMS Lucia Michelčíková.

"Rozhodnutie o zamedzení šírenia nelegálneho obsahu však zatiaľ rada nevydala žiadne, keďže v oboch týchto prípadoch na odstránenie komentára stačila komunikácia s platformami prostredníctvom špeciálneho eskalačného e-mailu, ktorý na komunikáciu s nimi využívame," povedal riaditeľ RpMS Martin Dorociak.

Popri prešetrovaní podnetov zrealizovala aj sedem vlastných monitoringov obsahov. Správne konanie o zamedzení šírenia nelegálneho obsahu začala v troch prípadoch. "V ďalších dvoch prípadoch rada na základe analýzy kancelárie skonštatovala možnú prítomnosť nelegálneho obsahu, ale keďže boli predmetné obsahy po našej eskalácii zo služieb medzitým odstránené, nebolo účelné správne konanie začínať," priblížil vedúci analytického odboru Kancelárie RpMS Stanislav Matějka.

Okrem podnetov od bežných používateľov platforiem a vlastnej monitorovacej činnosti vychádza rada aj z oznámení od útvarov rezortu vnútra, Centra boja proti hybridným hrozbám, ako aj z oznámení situačného centra zriadeného pod Úradom vlády SR. Dominujú oznámenia týkajúce sa obsahu na platforme Facebook. Takýchto oznámení zaznamenala rada do konca minulého roka 637. "Z celkového počtu 427 hlásení odoslaných platforme Facebook dostala kancelária rady k 18. januáru spolu 263 odpovedí, pričom v 59 prípadoch bol obsah z platformy odstránený na základe našej eskalácie," doplnil Matějka.