Taliansky súd zamietol žalobu proti Salvinimu
18.5.2021 07:10
akt. 22.06.2021 04:10

Taliansky súd zamietol žalobu proti Salvinimu

Matteo Salvini Zdroj: REUTERS/Ciro De Luca
Uložiť článok
Sudca v Miláne však rozhodol, že nie je možné preukázať, že Salvini mal v úmysle spáchať svojimi správami konkrétny zločin.

Taliansky súd zamietol v pondelok prípad proti bývalému ministrovi vnútra Matteovi Salvinimu v súvislosti s jeho úlohou pri blokovaní migrantov prichádzajúcich loďou do krajiny v roku 2019. Informovala o tom agentúra DPA.

Carola Racketeová, Nemka, ktorá bola v roku 2019 kapitánkou záchranného plavidla Sea-Watch 3, obvinila Salviniho z podnecovania zločinu „nenávistnými správami“. Sudca v Miláne však rozhodol, že nie je možné preukázať, že Salvini mal v úmysle spáchať svojimi správami konkrétny zločin.

Loď Sea-Watch 3 vyzdvihla 12. júna 2019 53 migrantov pri pobreží Líbye. Loď vplávala bez povolenia do talianskych vôd i napriek hrozbe vysokej pokuty a zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa. Talianske orgány neskôr umožnili vylodenie 13 osobám, zvyšných 40 však odmietali prijať.

Racketeovú vtedy nakrátko zadržali. Salvini, ktorý je proti neregulovanej migrácii, Racketeovú a jej misiu ostro kritizoval. Racketeová následne podala na Salviniho žalobu za podnecovanie zločinu, dodal DPA.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Taliansko, Migranti
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.