Mikuláš v Poprade kričal na rómske deti, vraj si potreboval urobiť poriadok. Polícia to preverí
1 min. čítania
7.12.2022 09:43
akt. 07.12.2022 11:37
1 min. čítania

Mikuláš v Poprade kričal na rómske deti, vraj si potreboval urobiť poriadok. Polícia to preverí

Uložiť článok
Mikulášske predstavenie v popradskej časti Matejovce sprevádzali nepríjemnosti a krik. Do konfliktu sa dostal samotný Mikuláš a rómske deti.

Aktualizované

Informoval o tom denník Korzár. Z incidentu sa po sociálnych sieťach šíri aj videozáznam.

„Všetci tí, čo sú v prvom rade, nedostanú od Mikuláša absolútne nič. Ale absolútne nič. Lebo Mikuláš nosí darčeky a dáva sladkosti len tým, ktorí sú dobrí a ktorí počúvajú, a nie tým, ktorí vrieskajú a nevedia sa správať,“ hovoril popradský Mikuláš z pódia rozvášnenému davu miestnych detí, ktoré sa hlučne dožadovali sladkostí.

Mikuláš potom na deti skríkol slovo „čiten“, čo po rómsky ticho. „Nič vám nedám. To vám garantujem ja ako Mikuláš. Buď sa budete správať ako normálne deti. Kto vás vychovával?,” citoval Korzár Mikulášove slová počas incidentu v Poprade.

„Kde sú rodičia, že toto robia vaše deti? Ukážte sa! Cigáni, kde ste? Ale už aj!,” vykrikoval Mikuláš na dav detí.

Chcel poriadok

Svätého Mikuláša hral popradský ochotnícky herec a niekdajší poslanec mesta Rudolf Kubus. Ten podľa Korzára tvrdí, že videozáznam je vytrhnutý z kontextu a pred deťmi si potreboval urobiť poriadok. To sa mu vraj podľa jeho slov podarilo a za všetkým, čo povedal, si vraj stojí.

Vedenie mesta s primátorom Antonom Dankom (nezávislý) ani šéfka oddelenia kultúry Ivana Piataková na situáciu pre Korzár nereagovali.

Mikuláš, ktorého stvárnil Kubus, tiež uviedol, že deti sa pokúšali „uchmatnúť” cukrovinky, čo vraj vo videu kolujúcom na internete nie je vidieť.

Kubus tiež uviedol, že potom sa už dav upokojil a deti vyvolával na pódium. Tie pekne recitovali a spievali, čo však už podľa neho video tiež nezobrazuje.

Budú to riešiť policajti

Zverejneným videom mikulášskeho incidentu sa bude tiež zaoberať polícia. V stredu to potvrdil krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik.

Správanie Mikuláša odsúdilo na sociálnej sieti množstvo občanov a video zdieľali stovky ľudí. „Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade na základe zaslaného podnetu bude predmetné oznámenie preverovať," uviedol Džobanik.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.