Denník N

Bibiana ocenila Najkrajšie knihy Slovenska. Hádam to nebol prvý aj posledný reformný ročník

Víťazná kolekcia desiatich Najkrajších kníh Slovenska. Foto - Bibiana
Víťazná kolekcia desiatich Najkrajších kníh Slovenska. Foto – Bibiana

Súťaž prešla tento rok zásadnou reformou, ktorú iniciovala Zuzana Liptáková, odvolaná riaditeľka Bibiany. Novej riaditeľke Petre Flach sa nepozdáva, že medzi ocenenými sú tituly o queer identite, vzťahovej a sexuálnej výchove, ale nie detské knihy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bibiana vyhlásila výsledky súťaže Najkrajšie knihy Slovenska.

V kolekcii desiatich víťazných titulov sa ocitli knihy Baba z lesa, zbierka esejí o Bratislave Dym, poetická kniha Jazero, ale aj kniha o rešpektujúcej komunikácii s queer ľuďmi Hovorme o sebe s rešpektom alebo kniha o tom, ako sa o vzťahoch a sexe rozprávať s deťmi s názvom Ja v tvojom veku…!

„Sú to knihy, ktoré by bez zaváhania uspeli aj v zahraničnej konkurencii,“ povedala Lucia Žatkuliaková, predsedníčka päťčlennej medzinárodnej poroty.

Okrem samotných kníh sa na odovzdávaní cien skloňovala najmä výmena vedenia Bibiany, ktorá je hlavným organizátorom súťaže, ale aj ďalšie kroky ministerky kultúry.

Petra Flach, poverená vedením Bibiany, počas príhovoru udeľovania cien Najkrajšie knihy Slovenska. Foto – TASR/Dano Veselský

Nová riaditeľka chce reformu vyhodnotiť

Odovzdávanie ocenení sa začalo príhovorom Petry Flach, ktorá vo vedení Bibiany pred mesiacom nahradila Zuzanu Liptákovú.

V kinosále Slovenskej národnej galérie Flach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie