Aktuálne 06. jún 2023

Tím expertov WHO bude na Slovensku hodnotiť tok zdravotných dát

TASR
TASR

Počas štyroch dní budú experti mapovať medzirezortný tok informácií aj jednotlivé procesy v zdravotníctve, informoval šéf rezortu zdravotníctva Palkovič.

Počas štyroch dní budú experti mapovať medzirezortný tok informácií aj jednotlivé procesy v zdravotníctve, informoval šéf rezortu zdravotníctva Palkovič.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Tím expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bude na Slovensku mapovať a hodnotiť tok zdravotných dát. Na brífingu o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič s tým, že lepšie využívanie dát by v budúcnosti mohlo pomôcť efektívnejšie zvládať rôzne typy kríz.

"Cieľom je v podstate nazrieť do správnosti manažmentu dátových údajov, ktoré v zdravotníctve máme. Máme množstvo informácií, s ktorými disponujeme, ale na druhej strane vidíme veľké rezervy práve vo využívaní týchto zdrojov informácií," uviedol Palkovič.

Priblížil, že tím expertov bude počas štyroch dní mapovať medzirezortný tok informácií aj jednotlivé procesy v zdravotníctve. "Záverom ich pôsobenia na Slovensku bude správa, ktorá pomenuje jednotlivé časti, ktoré identifikovali ako problematické," doplnil. Správa bude tiež podľa jeho slov podkladom na správne nastavenie finančných kampaní či zefektívnenie registrov.

"Odporúčania, ktoré dajú, by mali zaväzovať, samozrejme, aj naše procesy, ktoré máme v tejto krátkej dobe k dispozícii, ale aj ďalšiu vládu," povedal s tým, že závery majú dlhodobý charakter.

Dôležité je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa pozrieť na kvalitu dát a vymeniť si skúsenosti s expertmi. "Prípadne, aby sme navrhli nejaké riešenia a zrealizovali odporúčania, aby sme kvalitu týchto dát vylepšili," doplnil.

Iniciatíva sa zameriava na hodnotenie informačných systémov vo vzťahu k dátam, zdravotným dátam, ale aj dátam vo všeobecnosti v súvislosti so zdravím. "Budeme sa špecificky venovať informačným systémom, ale aj dvom segmentom. Segmentu migrácií a utečencov a takisto segmentu krízových situácií," ozrejmil zástupca expertného tímu WHO Jozef Bartovič.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0