Denník N

Na mierový samit, kam Putina nepozvú, chce ísť Fico. O čo na ňom pôjde a prečo ho chce Moskva narušiť

Volodymyr Zelenskyj počas návštevy u slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Foto N - Tomáš Benedikovič
Volodymyr Zelenskyj počas návštevy u slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenský premiér chce ísť na samit do Švajčiarska, hoci od neho neočakáva zásadný prelom. Môže preň vynechať aj Pellegriniho inauguráciu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už o mesiac a pol sa pozornosť svetových médií na dva dni sústredí na Švajčiarsko. V polovici júna totiž v spolupráci s Ukrajinou bude hostiť globálny mierový samit neďaleko mesta Luzern, na ktorom sa očakáva účasť svetových lídrov z desiatok krajín.

Podľa informácií Denníka N by sa pozvánky na samit mali rozposielať už na budúci týždeň a na Slovensko by mala jedna doraziť zrejme do prezidentskej kancelárie Zuzany Čaputovej.

Samit, na ktorý chce Fico veľmi ísť

Prezidentka však už na mierový samit nepôjde – mal by sa totiž začať 15. júna, v deň inaugurácie nedávno zvoleného Petra Pellegriniho, ktorý sa vtedy ujme prezidentského úradu.

Veľký záujem odcestovať naň má premiér Robert Fico. Otvorene o tom hovoril už na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach a budúceho prezidenta pripravuje na to, že v deň jeho inaugurácie nebude v Bratislave.

„Všetci sa pozerajú, čo sa bude diať vo Švajčiarsku,“ povedal Fico o samite, kam teoreticky môže prísť aj americký prezident Joe Biden. V rovnakom čase sa totiž koná aj stretnutie lídrov G7 v Taliansku.

Kyjiv práve preto mierový samit načasoval na 15. a 16. jún. Na jeho organizácii sa dohodli Volodymyr Zelenskyj a švajčiarska prezidentka Viola Amherdová ešte začiatkom tohto roka.

Fico naň chce ísť, sám pritom očakáva, že mierový samit neprinesie zásadný posun, pretože tam podľa neho veľké krajiny ako Čína, USA a Rusko neprídu.

„Napriek tomu ten samit treba podporiť a keď príde pozvánka, tak sa ho zúčastníme. Hoci je to v deň inaugurácie prezidenta na Slovensku, verím, že to nejako skĺbime,“ povedal Fico. Zároveň sa spolieha na to, že „nový prezident Peter Pellegrini pochopí, pokiaľ by nešlo o stret záujmov alebo časových termínov, a bude rešpektovať, že nemôžem byť v Bratislave, ale išiel by som do Švajčiarska na tento samit“.

Úradu vlády, Pellegriniho aj ministerstva zahraničných vecí sme sa opýtali, či sa rozhodli, kto pôjde na samit. Na naše otázky však nereagovali.

Prečo Ukrajinci nepozvali Rusko 

Účasť USA alebo Číny na samite vo švajčiarskom rezorte Bürgenstock ešte stále nie je vylúčená.

Zelenskyj tvrdí, že na samit by mohli prísť politici z 80 až 100 krajín. Koľko ich bude a ktoré skutočne prídu, ešte pritom nie je uzavreté. Kyjiv by si veľmi želal, keby sa pridal aj čínsky zástupca a čo najviac krajín z tzv. globálneho juhu, ako India, Južná Afrika, Etiópia a Saudská Arábia.

Jasné však je, že ruský zástupca sa na mierovom samite neobjaví. Moskva totiž pozvánku nedostane.

„Skutočnosť, že Rusko nebolo pozvané na prvý samit,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Robert Fico

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie