Sebestačnosť Slovenska v olejninách je pomerne vysoko nad 200 percent, avšak väčšina produkcie slúži buď na výrobu oleja na technické účely, alebo putuje do zahraničia. Krajina je pritom nútená importovať okolo 97 percent jedlého oleja. V prvej časti rozhovoru s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom sa dočítate o príčinách tohto stavu a o tom, čo Slovensko robí pre nápravu.

Video z celého rozhovoru spolu s podcastom je na konci článku.

V apríli podpísalo ministerstvo pôdohospodárstva memorandum s leopoldovskou firmou Poľnoservis, ktoré má podporiť slovenskú produkciu jedlého oleja. Bol hlavnou pohnútkou vývoj na medzinárodnom trhu s potravinami v uplynulom roku?

Spotreba oleja na Slovensku je približne päťdesiattisíc ton. V situácii, kedy sa v dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine objavili prvé príznaky zlyhávania trhu s potravinami v Európe, sme museli prijať opatrenia, aby sme v prípade potreby zabezpečili dostatok jedlého oleja. Bolo potrebné sa rozhodnúť, akým spôsobom to zabezpečíme.

Oslovili ste len túto firmu?

Poľnoservis spracuje ročne viac ako 250-tisíc ton repky olejnej a je aj najväčším výrobcom šrotov. Približne 100-tisíc ton oleja vyrába ako prímes do palív, čím, mimochodom, pomáha Slovensku plniť ciele využívania obnoviteľných palív približne na 91 percent. Jedine s touto firmou sme mohli otvoriť rokovania o tom, aby významnú časť svojej produkcie pretransformovala na výrobu oleja potravinárskeho štandardu.

Bola tu hrozba, že by prestal fungovať jednotný európsky trh a môže sa nám opäť vrátiť v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine. Potrebovali sme zabezpečiť dostatočnú produkciu jedlého oleja priamo na Slovensku, lebo viaceré potravinárske podniky, medzi nimi aj Palma – Tumys, boli v minulosti nešťastným spôsobom sprivatizované a lisovanie potravinárskeho oleja sa zrušilo.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa