Nepomohol ani písomný sľub, podnikateľ ostáva vo väzbe

TA3 TASR
22.4.2021 14:15

Senát Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného podnikateľa Jozefa Kertésza proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorým bol vzatý do väzby pre pokračovací zločin podplácania a zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. NS zamietol aj jeho žiadosť o nahradenie väzby písomným sľubom.

Nepomohol ani písomný sľub, podnikateľ ostáva vo väzbe
TASR/František Iván (ilu)

Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Jozef Kertész teda zostáva v kolúznej a preventívnej väzbe. Je obvinený spolu s ďalšími osobami v prípade podplácania bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa v kauze ilegálnej výroby cigariet. O jeho väzobnom stíhaní rozhodol koncom marca ŠTS v Pezinku. Ďalšieho spoluobvineného Gabriela B. súd do väzby nezobral.

Spolu s nimi je v kauze obvinený aj podnikateľ Tomáš Rajecký, Zoroslav Kollár a Ľudovít Makó. Skupina je obvinená z korupčných trestných činov v súvislosti s ilegálnou výrobou cigariet. V júli 2019 mali prostredníctvom štvrtej osoby v jednom byte v Bratislave a v reštaurácii prostredníctvom Rajeckého a Kollára odovzdávať úplatky Makóovi.

Ten ich mal včas varovať o prípadnom zásahu proti výrobe ilegálnych cigariet a ich pašovaniu. Úplatky sa mali pohybovať vo výške od 10.000 do 150.000 eur mesačne. Kertész figuruje aj v kauze Slovenský Texas, kde padli v decembri minulého roka obvinenia v súvislosti s daňovými podvodmi s pohonnými hmotami. Rovnako vtedy mali poskytnúť Makóovi úplatok 200.000 eur.

Gabriela B. zase v minulosti spájali so zločineckou skupinou sátorovcov. Gang má na svedomí najmenej 80 ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok