Na hlavný obsah

Na deportáciách detí z Ukrajiny sa malo podieľať aj Bielorusko. Kyjev tvrdí, že má dôkazy

Vec už vyšetruje aj ukrajinská generálna prokuratúra.

Na deportáciách detí z Ukrajiny sa malo podieľať aj Bielorusko. Kyjev tvrdí, že má dôkazy
Ilustračná snímka hrajúcich sa deti pri fontáne počas západu slnka pri Kremeľskom múre v Moskve. Foto: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ukrajina má dôkazy, že na deportáciách ukrajinských detí, rukojemníkov z radov civilistov i vojnových zajatcov sa priamo podieľajú aj bieloruské orgány. Oznámil to komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Možnú úlohu Bieloruska v nezákonnom premiestňovaní ukrajinských detí z území okupovaných Ruskom už vyšetruje aj ukrajinská generálna prokuratúra. Kyjev už začiatkom mája začal trestné konanie vo viac ako 19 000 takých prípadoch. Z nich sa prevažná časť týka Moskvy.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková:

Medzinárodný trestný súd v Haagu ešte v marci vydal zatykač na Vladimira Putina za nezákonnú deportáciu ukrajinských detí do Ruska. Proruské úrady, ktoré na okupovaných ukrajinských územiach dosadil Kremeľ ale tvrdia, že deti sa v zahraničí iba zotavujú.

Člen bieloruskej exilovej vlády Pavel Latuška pre ukrajinskú nezávislú agentúru ONLINE upozornil, že deťom, ktoré odvážajú proti ich vôli do Bieloruska, vnucujú protiukrajinský naratív a rasistickú ideológiu.

„Identifikovali sme osoby, ktoré sú podľa nás vinné z týchto činov. Vieme o koľko detí ide. Do mája tohto roka ich je 2 150. Vieme koľko detí plánuje Lukašenkov režim premiestniť. Máme potvrdené konkrétne fakty. Všetko to odovzdáme ukrajinskej strane a úradu prokurátora Medzinárodného trestného súdu v Haagu,“ dodal Latuška.

Podľa neho bieloruský vodca Alexandr Lukašenko osobne podpisuje dokumenty a schvaľuje financovanie aktivít súvisiacich s presunom detí z územia Ukrajiny do Bieloruska. Minsk zatiaľ na obvinenia nereagoval.

Podporné kroky EÚ v oblasti trestného stíhania

Nemecký europoslanec ruského pôvodu Sergej Lagodinsky pre Deutsche Welle povedal, že ide o veľký problém, keďže na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach ide o najmenej chránených ľudí. Európska únia podľa neho o tom už niekoľko mesiacov diskutuje a robí podporné kroky v oblasti trestného stíhania vojnových zločinov spáchaných na ukrajinskom území.

„Spolu s právnym orgánom Eurojust sme v Haagu vytvorili prokurátorské tímy, ktoré sa venujú digitálnej spolupráci. Zbierame dôkazy, pomáhame pri spracovaní a archivovaní týchto dôkazov. Takže Európska únia je v tomto ohľade veľmi nápomocná a aktívna,“ vysvetlil Lagodinsky.

Údajnými násilnými deportáciami malých Ukrajincov sú znepokojené aj mimovládne organizácie. poukazujú na to, že také činy nezohľadňujú najlepšie záujmy detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál