Zbierka pre Ukrajinu Na nákup munície sa zbierajú občania. Choďte na Ukrajinu a zoberte si samopal, odkazuje Taraba

Postoj
Postoj

Počas dvoch dní občianskej zbierky vyzbierali pre českú iniciatívu na nákup munície 570-tisíc eur.

Počas dvoch dní občianskej zbierky vyzbierali pre českú iniciatívu na nákup munície 570-tisíc eur.

Postoj

Postoj

Na nákup munície sa zbierajú občania. Choďte na Ukrajinu a zoberte si samopal, odkazuje Taraba

Spustila sa občianska zbierka na nákup munície pre Ukrajinu. Počas dvoch dní vyzbieralo osemtisíc darcov viac ako 570-tisíc eur.

„Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako dvadsať krajín,“ píše sa na stránke kampane.

Peniaze majú ísť na českú iniciatívu, ktorá vo svete zháňa muníciu pre ukrajinskú armádu. Zbierku koordinuje iniciatíva Mier Ukrajine spolu s organizáciou Dárek pro Putina.

„Vláda Slovenskej republiky a premiér Fico sa do iniciatívy zapojiť odmietli. Bola by hanba, keby to tak zostalo,“ uvádza stránka kampane. „S odopretím pomoci vojnou zmietanému susedovi sa odmietame zmieriť.“

Zbierku podporil aj účastník SNP Otto Šimko, český hudobník Michael Kocáb či filmár Palo Pekarčík. Vyzbierať chcú až milión eur.

Čo na to ministri Ficovej vlády?

Minister práce za Hlas Erik Tomáš sa do zbierky nezapojí. Po rokovaní vlády povedal, že si želá čo najrýchlejší mier a zasielanie munície na Ukrajinu ho podľa neho neprinesie. Minister školstva Tomáš Drucker jasne neodpovedal, a hoci vojnu na Ukrajine vníma ako agresiu s tým, že susedovi treba pomáhať, v tomto smere zastupuje vládu.

Robert Fico tvrdí, že vláda na Ukrajinu už nepošle ani náboj, pritom sa počas jej vládnutia navýšili komerčné vojenské zákazky pre slovenské zbrojovky.

Minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba takisto nepodporí zbierku na muníciu pre Ukrajinu. 

„Boli ste tam v zákope? Na akých hrdinov sa hráte? Nedržíte zbraň a idete moralizovať,“ reagoval Taraba na novinárske otázky a redaktorom odporučil, aby predali svoje majetok a tým prispeli na zbierku.

Taraba pritom vojnu na Ukrajine pokladá za ruskú inváziu a agresiu a s komerčnými dodávkami nemá žiaden problém.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia