Holanďania vo štvorhre nezaváhali. Sme sklamaní, priznal Molčan

Slovenský tenista Alex Molčan a kapitán Tibor Tóth v zápase Davisovho pohára.
Slovenský tenista Alex Molčan a kapitán Tibor Tóth v zápase Davisovho pohára. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|5. feb 2023 o 14:20 (aktualizované 5. feb 2023 o 14:55)

V kvalifikačnom dueli prehrali Slováci štvrtýkrát po sebe.

Davisov pohár 2023 - kvalifikácia

Holandsko - Slovensko 3:0, po štvorhre

Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop - Lukáš Klein, Alex Molčan 6:3, 6:3

GRONINGEN. Slovenskí tenisti si na finálovom turnaji Davisovho pohára opäť nezahrajú. Tentokrát boli v kvalifikačnom súboji nad ich sily Holanďania.

Tí na domácej pôde v Groningene rozhodli o postupe už po nedeľňajšej štvorhre, v ktorej uspel favorizovaný pár Wesley Koolhof a Matwe Middelkoop.

Najlepší slovenský singlista Alex Molčan v nominácii na poslednú chvíľu nahradil vo štvorhre Jozefa Kovalíka, ale ani on nezabránil prehre 3:6, 3:6.

Holanďania uspeli proti Slovensku zatiaľ vo všetkých troch súbojoch. V sobotu totiž vo dvojhrách zvíťazili Tallon Griekspoor a Tim van Rijthoven.

Slováci neuspeli v kvalifikácii už štvrtýkrát za sebou a v septembri budú bojovať o to, aby si v roku 2024 mohli opäť zahrať o účasť medzi elitnou 16-kou.

Vlani v marci prehrali v bratislavskom NTC s hráčmi Talianska 2:3, v roku 2020 podľahli Čechom 1:3 a o rok skôr nestačili na Kanadu po tesnom skóre 2:3.

Priebeh zápasu Koolhof, Middelkoop - Klein, Molčan

Holanďanom vyšiel úvod zápasu, keď v treťom geme prelomili podanie Molčana a ujali sa vedenia 2:1. Koolhof úradoval na sieti a potvrdzoval, prečo je aktuálnou svetovou deblovou jednotkou.

Vo štvrtej hre mali Slováci tri šance vyrovnať na 2:2, no Koolhof si udržal servis a holandský tandem pretavil výhodu brejku v zisk prvého setu.

Na začiatku druhého dejstva domáci po skvelom returne Middelkoopa Slovákov opäť brejkli a následne odskočili Molčanovi s Kleinom na 3:0.

Za stavu 5:3 premenili Koolhof s Middelkoopom hneď prvý mečbal a rozjasali vypredanú halu Martini Plaza, ktorá sa mohla tešiť z postup svojich tenistov.

Holanďania zároveň odplatili slovenskému tímu prehru 1:4 zo štvrťfinále svetovej skupiny Davisovho pohára v bratislavskom NTC z roku 2005.

Hlasy po zápase:

/zdroj: JOJ Šport/

Alex Molčan: "Bol to veľmi ťažký zápas. Bolo vidno, že Holanďania majú veľké deblové kvality. Nepodali sme optimálny výkon, neboli sme presní. Oni boli na sieti fakt neomylní, nedali nám žiadnu šancu.

Uhrali si to sami. Sme sklamaní, že to takto dopadlo. Nič sa nedá robiť, musíme ďalej trénovať. Škoda sobotňajších dvojhier, ktoré boli veľmi tesné."

Lukáš Klein: "Boli jasne lepší a aktívnejší. V prvých dvoch gemoch na ich servise sme mali aké také šance, no počas celého duelu dobre podávali, verili si. Mrzí nás, že po prvom dni nebol stav 1:1, možno by boli Holanďania pod väčším tlakom."

Wesley Koolhof: "Diváci v Groningene vytvorili skvelú atmosféru a hnali nás za víťazstvom. S Matwem si na kurte veľmi dobre rozumieme, sme zohratí, čo je v debli dôležité."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Holanďania vo štvorhre nezaváhali. Sme sklamaní, priznal Molčan