Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri zemetrasení v Turecku a Sýrii prišlo o život viac ako 3 823 ľudí
Zdielať na

Pri zemetrasení v Turecku a Sýrii prišlo o život viac ako 3 823 ľudí

TURECKO/SÝRIA / V dôsledku silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8 v Turecku a Sýrii, ktoré v pondelok skoro ráno zasiahlo región a rúcalo budovy na oboch stranách hranice, zahynulo viac ako 3 823 ľudí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie od roku 1939. Na obed zasiahlo juhovýchodné Turecko ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5.

Zemetrasenie pocítili o 4.17 hod. miestneho času (2.17 hod. SEČ) aj v širokom regióne od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus po Libanon, pásmo Gazy a vyše 900 kilometrov vzdialenú Káhiru. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov. Turecké úrady uviedli, že po zemetrasení zaznamenali najmenej 20 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,6. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do zasiahnutých oblastí okamžite vyslali pátracie a záchranné tímy. "Dúfame, že túto pohromu prekonáme spolu čo najskôr s čo najmenšími škodami," napísal.

Podľa tureckej štátnej agentúry pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) v Turecku pri otrasoch zahynulo 2379 ľudí a viac ako 14-tisíc ich bolo zranených. Sýrske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v oblastiach pod kontrolou vlády prišlo o život 1444 ľudí a 1411 osôb utrpelo zranenia.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok za obete ničivého zemetrasenia. Štátny smútok v Turecku potrvá sedem dní

Juhovýchod Turecka zasiahlo na obed ďalšie zemetrasenie

Juhovýchod Turecka zasiahlo v pondelok na obed ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Geologickú službu USA (USGS). "Najnovšie otrasy pôdy zaznamenali o 13.24 hod. miestneho času (11.24 hod. SEČ) s epicentrom neďaleko mesta Kahramanmaraš v rovnomennej provincii," píše stanica BBC.

Po druhom zemetrasení sa zrútila budova v Malatyi v Turecku :

Ministerstvo zahraničných vecí neeviduje Slovákov medzi obeťami zemetrasenia 

Situáciu ale naďalej monitoruje. TASR o tom informovali z komunikačného odboru rezortu diplomacie. "Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR," priblížilo ministerstvo, ktoré je v kontakte s miestnymi úradmi.

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger vyjadril sústrasť rodinám obetí zemetrasenia. Heger to napísal v príspevku na sociálnej sieti. Uviedol, že je hlboko zarmútený skazou, ktorú spôsobilo silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii. "Úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie," dodal v príspevku na Twitteri.

Slovensko je pripravené pomôcť, uviedla prezidentka

Slovensko je pripravené pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. "Moje myšlienky a sústrasť smerujú všetkým, ktorých postihlo ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Slovensko je pripravené pomôcť," napísala Čaputová. Do krajiny podľa Ministerstva vnútra SR pocestuje 10 slovenských hasičov a 5 horských záchranárov so psami. Prezidentka zároveň zaslala sústrastný telegram tureckému prezidentovi.

Hasičov a záchranárov boli vyprevadiť dočasne poverení predseda vlády aj minister vnútra

​Česko vyšle do Turecka na pomoc po zemetrasení špeciálny záchranný tím

Česká republika vyšle na pomoc Turecku špeciálny záchranný tím USAR (Urban Search and Rescue). Reagovala tak na žiadosť Ankary o pomoc. Potvrdil to český minister vnútra Vít Rakušan. "Turecko bolo dnes nad ránom zasiahnuté ničivým zemetrasením. Sú hlásené vysoké straty na životoch, mnoho ľudí je nezvestných," napísal na sociálnu sieť Twitter Rakušan a dodal, že rezort pripravuje pomoc. "Za ČR sme schopní vyslať záchranný tím (tzv. ťažký USAR) zložený z Hasičského záchranného zboru (HZS) Moravskosliezskeho kraja, HZS hlavného mesta Prahy a ďalších organizácií," spresnil minister. Pripravenosť tímu USAR už potvrdili aj hasiči. "Ponuka našej pomoci v podobe ťažkého USAR tímu bola Tureckom akceptovaná. Na pomoc vyrazí 68-členný tím zložený z príslušníkov HZS MSK a HZS HMP," uviedol na Twitteri HZS ČR. USAR tím býva nasadzovaný pri mimoriadnych udalostiach a špecializuje sa na záchranu zo sutín či z výšok.

Český prezident Miloš Zeman kondoloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a tiež sýrskemu ľudu, ktorým vyjadril sústrasť. TASR o tom informoval jeho hovorca Jiří Ovčáček. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o ničivom zemetrasení v Turecku, ktoré si dnes v noci vyžiadalo stovky ľudských životov a tisíce zranených," napísal Erdoganovi český prezident. 

Charita Česká republika a humanitárna organizácia Člověk v tísni vyhlásili zbierky na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením. "Charita Česká republika uvoľnila z krízového fondu 300-tisíc korún (viac než 12 500 eur) a vyhlásila zbierku na pomoc zasiahnutým ľuďom. Naši kolegovia z Charity Turecko pomáhajú priamo na mieste," informovala na svojej webovej stránke Charita ČR.

Do Turecka na pomoc po zemetrasení priletela prvá skupina hasičov z ČR

V Turecku pristála aj druhá skupina českých hasičov. Nasadená bude v provincii Hatay.

Trosky budov stále prehľadávajú :

Pomoc prisľúbili aj ďalšie krajiny

Aj vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka a Talianska sľúbili pomoc Turecku a Sýrii po nočnom zemetrasení. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho krajina je pripravená poskytnúť pomoc. "V myšlienkach sme s trúchliacimi rodinami," napísal na Twitteri. Berlín podľa spolkového kancelára Olafa Scholza so „znepokojením“ sleduje správy o zemetrasení. "Nemecko, samozrejme, pošle pomoc," dodal spolkový kancelár. Talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrila solidaritu ľuďom, ktorých postihlo zemetrasenie. Minister zahraničných vecí Antonio Tajani uviedol, že hovoril so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom a ponúkol mu pomoc talianskeho úradu civilnej ochrany.

Európska únia v rámci okamžitej reakcie na ničivé zemetrasenie na juhovýchode Turecka zmobilizovala pátracie a záchranné tímy. Turecko predtým požiadalo o aktiváciu Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany EÚ. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment, Janez Lenarčič, v spoločnom vyhlásení uviedli, že EÚ v priebehu niekoľkých hodín zmobilizovala desať mestských pátracích a záchranných tímov. Pomáhať záchranárom zasahujúcim v najviac postihnutých oblastiach už odišli tímy z Bulharska, Česka, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Malty, Maďarska, Poľska a Rumunska.  Aktivovaný bol aj satelitný systém EÚ Copernicus, ktorý záchranným tímom dokáže v reálnom čase poskytnúť kvalitné služby núdzového mapovania.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom vyhlásení uviedol, že tímy OSN sú na mieste, analyzujú situáciu, zbierajú informácie a poskytujú pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením a dotrasmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj taktiež oznámil, že Ukrajina je pripravená poskytnúť pomoc obyvateľom juhovýchodného. "V tejto chvíli stojíme pri našich priateľoch, Turkoch, a sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc," napísal na Twitteri. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu je Ukrajina pripravená vyslať do Turecka veľkú skupinu záchranárov. 

"Británia posiela Turecku okamžitú pomoc vrátane 76 špecialistov, pátracích psov a potrebného vybavenia," napísal na Twitteri britský minister zahraničných vecí James Cleverly. V reakcii na požiadavku Turecka Londýn pošle aj prístroje na rezanie betónu, oporu budov či zachytávanie seizmickej aktivity. Príde aj špecializovaný lekársky tím. Pomoc oblastiam zasiahnutým zemetrasením pošlú aj Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden na Twitteri uviedol, že je "hlboko zarmútený stratami na životoch a škodami", ktoré otrasy spôsobili. Dodal, že svojmu tímu prikázal monitorovať situáciu v spolupráci s tureckou stranou a poskytnúť všetku potrebnú pomoc.

Talianski hasiči sa pripravujú na pomoc pri následkoch zemetrasenia v Turecku :

Putin vyjadril sústrasť obom prezidentom

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že príslušníci ruských ozbrojených síl začali s "odstraňovaním trosiek, pátraním po obetiach a poskytovaním lekárskej pomoci v oblastiach, kde otrasy spôsobili najväčšie škody". Šéf Kremľa Vladimir Putin telefonicky vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a oboch ubezpečil, že "Moskva je pripravená poskytnúť okamžitú pomoc pri odstraňovaní následkov tohto nešťastia".

Po zemetraseniach vypukol v tureckom prístave požiar

Požiar vypukol v prístave tureckého mesta İskenderun na hraniciach so Sýriou. Horeli desiatky nákladných kontajnerov. Na hasení požiaru sa podieľali aj hasičské člny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy