Miliardárska elita Francúzska, do ktorej patria aj šéf LVMH Bernard Arnault či podnikateľ Vincent Bolloré, má nového člena. Je ním lodný magnát Rodolphe Saadé, ktorý stojí na čele rodinnej firmy CMA CGM, treťom najväčšom kontajnerovom prepravcovi na svete.

Saadého mimo odvetvie takmer nikto nepoznal. Všetko sa podľa Financial Times zmenilo, keď CMA CGM vďaka pandémii zarobila miliardy eur vo forme neočakávaného zisku. Francúzsky podnikateľ sa následne rozhodol ísť v stopách ostatných miestnych magnátov a začal skupovať médiá. V priebehu posledných dvoch rokov získal kontrolu nielen nad denníkom La Tribune, ale aj marseillským La Provence a televíznym spravodajského kanálom BFM. Saddé priznal, že v kupovaní médií plánuje pokračovať.

Šéfa CMA CGM jeho spojenci a konkurenti opisujú ako bystrého obchodníka a tvrdého vyjednávača s veľkými ambíciami a vášňou pre riziko. Podarilo sa mu dokonca vybudovať blízke vzťahy s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a často mu počas zahraničných ciest robí spoločnosť. Hoci investiční bankári CMA CGM kedysi odmietali, dnes o ňu intenzívne bojujú.

Mediálne firmy sú len malou časťou rodinného majetku, no aj napriek tomu sú zdrojom nového vplyvu i problémov. Novinári z La Provence totiž v marci zorganizovali štrajk po tom, čo im šéf pozastavil činnosť pre titulku, na ktorej kritizovali Macronovu cestu do Marseille za účelom zvýšenia podpory v boji proti pašovaniu drog.

Ľudia zo Saadéovho okolia prezradili, že pre rodinu s libanonskými koreňmi nebolo ľahké preniknúť do elitných kruhov Francúzska. Na výslnie sa snažila prebojovať nielen akvizíciou médií, ale aj sponzorovaním letných olympijských hier, ktoré sa majú v roku 2024 konať v Paríži, a propagovaním kontajnerov CMA CGM v jednej z „bondoviek“. Saadéovci sa v indexe miliardárov agentúry Bloomberg umiestnili na 55. mieste s odhadovaným majetkom 28,7 miliardy dolárov.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Najbohatší ľudia na svete nemajú o bežné investície záujem. Peniaze sypú do troch oblastí