Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V sudánskom Chartúme opäť bojuje armáda s polovojenskými RSF

Ľudia kontrolujú ruiny svojich zničených domov po útokoch v okrese Allamat v Chartúme. Foto: TASR/AP

Armáda žiada, aby polovojenské sily opustili obsadené nemocnice, školy a domy.

Chartúm 7. júna (TASR) - V sudánskom hlavnom meste Chartúm v stredu opäť prepukli ozbrojené zrážky medzi armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Viacero budov na juhu metropoly pohltili plamene. V tejto oblasti sa nachádza dôležitý zásobník plynu, továreň na zbrane a muníciu a skladisko pre tanky a ďalšiu techniku armády.

V noci na nedeľu vypršalo prímerie, ktoré sprostredkovali USA a Saudská Arábia. Obnovenie rokovania o ďalšom prímerí medzi armádou a RSF je zatiaľ otázne.

Armáda žiada, aby polovojenské sily opustili obsadené nemocnice, školy a domy. RSF zase armádu obviňuje z úmyselného zdržiavania rokovaní.

Obe strany sa 20. mája dohodli na sedemdňovom prímerí, ktoré sprostredkovali USA a Saudská Arábia. Cieľom bolo umožniť humanitárnej pomoci vstup do oblastí bojov. Neskôr bolo predĺžené o päť dní, žiadna zo strán ho však nedodržiavala.

Biely dom minulý štvrtok (1. júna) oznámil hospodárske sankcie a vízové obmedzenia voči sudánskym lídrom zodpovedným za porušenie prímeria a vyprovokovanie " strašného" krviprelievania.

V Sudáne už od polovice apríla bojuje armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom s polovojenským zoskupením RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Politická kríza však sužuje Sudán od roku 2021, keď sa Burhán a Daklú po vojenskom prevrate spoločne chopili moci.