Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarská lekárska komora preveruje ochotu lekárov protestovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komora hľadá vhodný spôsob protestu lekárov, pretože jej odborné návrhy neboli zohľadnené pri príprave novely zákona o zdravotníctve.

Budapešť 1. decembra (TASR) - Maďarská lekárska komora (MOK) interne distribuovala dotazník, ktorým preveruje, aký druh protestnej akcie by lekárska komunita podporila, napísalo vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komora hľadá vhodný spôsob protestu lekárov, pretože jej odborné návrhy neboli zohľadnené pri príprave novely zákona o zdravotníctve.

Poslednou možnosťou akceptovať návrhy MOK bolo štvrtkové rokovanie legislatívneho výboru parlamentu, k čomu ani napriek prísľubom štátneho tajomníka rezortu vnútra zodpovedného za zdravotníctvo Pétera Takácsa nedošlo, píše Népszava.

MOK tvrdí, že parlament sa chystá prijať novelu zákona, ktorá vážne ohrozuje bezpečnosť pacientov a chce preniesť zodpovednosť za pretrvávajúce nedostatky vo fungovaní zdravotníctva na lekárov.

Týmto "legislatívnym balíkom vláda ruší dohodu lekárov s premiérom Viktorom Orbánom a zmenou pracovných podmienok hrubo zasahuje aj do súkromného života lekárov," píše sa v dokumente MOK.

V zmysle návrhu novely bude ako pracovisko lekárov stanovená celá župa, čo umožní zamestnávateľom posielať ich dočasne aj na iné pracoviská. V súvislosti s pracovným výkonom im bude možné znižovať mzdu až o 20 percent.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)