Juraj Jakubisko bude mať v rodnom Kojšove galériu. Už ju kolaudujú

Stavebnú časť Galérie Juraja Jakubiska v Kojšove v okrese Gelnica ukončili v závere minulého roka, aktuálne prebieha kolaudačné konanie.

07.06.2023 16:00
JURAI JAKUBISKO Pipo Fernandez 3 Foto:
Juraj Jakubisko so svojím ilustrovaným denníkom. Vlastnými kresbami sprevádzal scenáre ku každému zo svojich nezabudnuteľných filmov.
debata
Podoby Juraja Jakubiska

Pripomeňte si výnimočného umelca na fotografiách

Fotogaléria
Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther počas...
Štefan Uher (vľavo) odovzdáva v roku 1968 cenu...
+22Tibor Borský: Juraj Jakubisko a Olga Schoberová...

„Boli by sme radi, ak by sa nám túto galériu podarilo sprístupniť verejnosti ešte tento rok. Pripravujeme expozičné predmety – desať reprodukcií grafík Jakubiska, ktoré daroval obci a chceli by sme ich vystaviť. Takisto sme požiadali o ďalšie predmety z jeho tvorby,“ povedala starostka obce Tatiana Andrašková s tým, že v súčasnosti sa tiež snažia získať externé finančné prostriedky na klimatizáciu, osvetlenie, zariadenie i technické vybavenie interiéru.

Video
Pozrite si posledný rozhovor Juraja Jakubiska pre Pravdu

Keďže počas života navštevoval svoju rodnú dedinu, obec aj mnohí obyvatelia disponujú spoločnými fotografiami s týmto slovenským filmovým režisérom. „Chceme vystaviť aj predmety, ktoré sú medzi občanmi,“ dodala starostka s tým, že v budúcnosti by tam chceli aj premietať úryvky z jeho najznámejších filmov.

juraj jakubisko, lukáš frlajs, perinbaba, perinbaba 2, Čítajte viac VIDEO: Posledným Jakubiskovým filmom ostane Perinbaba a dva svety. Čo o ňom povedal samotný režisér v rozhovore pre Pravdu?

Priestory galérie vznikli nadstavbou nad garážami autobusov v centrálnej časti obce – vedľa kultúrneho domu a izby tradícií. So stavebnými prácami začali vlani v lete. Prezentovať tam chcú najmä tvorbu tohto slovenského filmového režiséra, scenáristu, kameramana a výtvarníka, ktorý pochádza práve z Kojšova.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Jakubisko bol čarodejník. Bál sa len nudy, čo vedie do filmového pekla

Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe 24. februára 2023. Preslávil sa filmami, ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Z malej dedinky na východe Slovenska na filmové výslnie: Aká bola životná cesta Juraja Jakubiska?
debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko