Denník N

Prečo Wall Street očakáva, že základné úroky v USA môžu klesnúť už v júni 

Sídlo newyorskej burzy na Wall Street. Foto – Pixabay/David Vives
Sídlo newyorskej burzy na Wall Street. Foto – Pixabay/David Vives

„Rozumieme ťažkostiam, ktoré prináša zvýšená inflácia, a sme odhodlaní znížiť ju k nášmu cieľu dve percentá,“ zdôraznil Jerome Powell po zdvihnutí úrokových sadzieb, ktoré oslabilo akciový trh a prudko potopilo dlhopisové výnosy do splatnosti. „Našou zodpovednosťou je cenová stabilita. Bez cenovej stability hospodárstvo nefunguje pre nikoho.“ Napriek tomu sa posledné zvýšenie sadzieb hodnotí ako veľmi opatrné.

Autor je ekonomický analytik a poradca na ministerstve financií

Príslovie „Vždy načúvaj, čo hovorí trh“ vyjadruje to, že na fungujúcom trhu sa sústreďujú názory a vedomosti obrovského množstva hráčov, ktorí si všetci hľadia svojich najvyšších záujmov: kúpou či predajom chcú dosiahnuť najpriaznivejší výsledok pre svoje investičné portfóliá.

Možno sú krátkodobo náchylní na stádovité správanie, no v strednodobom horizonte treba predpokladať, že väčšina obchodníkov na Wall Street nerobí hlúposti, ktorými by poškodzovali svoje finančné záujmy. Pohyby trhov stelesňujú očakávania väčšiny. Preto sa z nich dá odčítať aj pravdepodobný vývoj úrokových sadzieb v USA. Tie sú rozhodujúce pre ďalší vývoj globálnej ekonomiky a môžu ovplyvniť aj zvyšovanie sadzieb v eurozóne.

Krátky výdych a prudký prepad

Na tomto mieste sme pred týždňom naznačili, že zvýšenie základných dolárových sadzieb je stále najpravdepodobnejším výsledkom marcového rokovania Výboru pre operácie na voľnom trhu americkej centrálnej banky Fed. Toto rozhodnutie však sprevádzali neprehliadnuteľné pohyby tak na akciovom, ako aj na dlhopisovom trhu. Ukazovateľ volatility amerického dlhopisového trhu vystrelil na dlhoročné rekordy.

Bezprostredne po oznámení štvrťbodového zvýšenia dolárových úrokov smerovali hlavné akciové indexy na Wall Street nahor. Rozhodnutie v súlade s očakávaniami rozptýlilo obavy z toho, že by Fed vedel o vážnosti situácie na americkom bankovom trhu niečo, čo ešte nie je verejne známe. Zároveň bolo rozhodnutie o očakávanom pritiahnutí skrutiek menovej politiky vnímané ako potvrdenie sebaistoty menotvorcov o aktuálnej sile hospodárstva.

Už po niekoľkých minútach sa však situácia otočila a výsledkom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Investovanie a úvery

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie