Zrážky postupujú na východ, SHMÚ očakáva ďalšiu povodňovú aktivitu
17.5.2021 22:20
akt. 22.06.2021 04:10

Zrážky postupujú na východ, SHMÚ očakáva ďalšiu povodňovú aktivitu

Uložiť článok
Z dôvodu celodenných, lokálnych a výdatných zrážok sa povodňová situácia značne zhoršila najmä v povodí hornej Nitry, Žitavy, stredného Váhu, stredného a dolného Hrona.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. K dosiahnutiu a prekročeniu stupňov povodňovej aktivity došlo do večerných hodín na takmer piatich desiatkach vodomerných staníc v povodiach západného a stredného Slovenska.

„Za posledných 12 hodín (od dnešného rána) spadlo plošne od 10 do 40 milimetrov zrážok, na pomedzí západného a stredného Slovenska miestami aj viac," skonštatovali meteorológovia. Maximálne zaznamenané úhrny zaznamenali v povodí Tajovského potoka v okrese Banská Bystrica, a to 50 až 60 milimetrov. Na východe sa vyskytli zrážky zatiaľ len ojedinele. Zrážkové pole však pomaly postupuje smerom na východ, na západe zrážky pozvoľna ubúdajú.

„Najvyšší, tretí stupeň povodňovej aktivity zaznamenávame na Rajčanke, v povodí hornej Nitry a Žitavy. V Rudne nad Hronom na toku Rudňanka pravdepodobne došlo podľa informácií Hasičského a záchranného zboru k pretrhnutiu hrádze," priblížili meteorológovia.

V povodí horného a stredného Váhu, na Nitre a jej prítokoch a na tokoch stredného Slovenska očakávajú odborníci mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia alebo prekročenia hladín zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity na ďalších tokoch.

Na ostatných tokoch predpokladajú ustálenosť až mierny vzostup. „Kulminácie na väčšine tokov predpokladáme v neskorých nočných hodinách, respektíve v utorok dopoludnia (18. 5.)," dodali. Očakáva sa tiež ďalšia povodňová aktivita.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
SHMÚ
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.