Na hlavný obsah

Výrobný závod Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom má prvé akreditované emisné laboratórium na Slovensku

Je vybavené najnovšími technológiami.

Výrobný závod Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom má prvé akreditované emisné laboratórium na Slovensku
Ilustračná snímka výrobnej linky závodu Kia Slovakia. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Výrobný závod Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom má prvé akreditované emisné laboratórium na Slovensku. Akreditované zariadenie je vybavené najnovšími technológiami a ovládajú ho kvalifikovaní zamestnanci automobilky. Výsledky emisných testov áut v laboratóriu sú celosvetovo plne akceptovateľné tretími stranami. TASR o tom informoval hovorca automobilky Tomáš Potoček.

Doplnil, že laboratórium je od mája plne akreditované pre testovanie výfukových emisií v laboratórnych podmienkach (WLTP).

„Hlavnými dôvodmi akreditácie bolo získať najvyššie kvalitatívne ohodnotenie skúšobného laboratória v Európe a tiež zvyšujúce sa požiadavky pre emisné normy. Akreditácia je zárukou dôveryhodnosti výsledkov testov, vykonávaných našimi zariadeniami. Výhodou pre Kia Slovakia je najmä fakt, že testy môžeme vykonávať priamo v našom závode a výsledky sú akceptované homologizačnými orgánmi aj bez potreby ich prítomnosti,“ priblížil Potoček.

Automobilka podľa neho musela pre akreditáciu doplniť a upraviť kvalitatívne procesy, vytvoriť príručku kvality, zabezpečiť zdroje a prístroje potrebné na správne vykonávanie testov podľa normy. „V budúcnosti plánuje akreditovať laboratórium aj pre testy vozidiel v reálnej premávke, tzv. RDE a po potrebných úpravách aj testy v rámci novej emisnej normy EURO 7,“ dodal hovorca.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006, výrobu automobilov a motorov spustili v decembri 2006.

Kia Slovakia zamestnáva 3 700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách – Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustili brány závodu už viac ako štyri milióny vozidiel a vyše šesť miliónov motorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko