Európska únia by sa nemala zaoberať harmonizáciou unijných korporátnych daní. Po svojom príchode na rokovanie v Bruseli to uviedol nový írsky premiér Simon Harris.

Lídri Únie sa na samite v Bruseli budú zaoberať konkurencieschopnosťou Európskej únie so zameraním na vnútorný trh a práve harmonizácia pravidiel aj v daňovej oblasti by mala byť jednou z diskutovaných tém.

„Môžete vytvoriť úniu kapitálových trhov, ale musíte to urobiť správne a myslím, že harmonizácia korporátnej dane by nemala byť témou, ktorá je na stole,“ vyhlásil Harris. Dodal, že centrálny dohľad EÚ nad finančnými trhmi by nemusel byť pre menšie krajiny prínosný.

Prezidenti a premiéri sa stretnú s talianskym expremiérom Enrikom Lettom, ktorý vypracoval správu o jednotnom trhu EÚ a má ju na rokovaní predstaviť.

Letta v dokumente okrem iného upozorňuje, že pri vzniku únijného jednotného trhu v minulom storočí bola z integračného procesu vynechaná trojica sektorov - financie, elektronická komunikácia a energetika, ktoré boli považované za príliš „strategické“, a preto boli ponechané v réžii národných štátov.

Teraz je však podľa Lettu potrebné zmeniť prístup, keďže partneri aj oponenti EÚ sú ekonomicky asertívnejší, EÚ čelí starnutiu populácie a geopoliticky vypätý svet prežíva rýchly vývoj na poli digitálnych technológií.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke vinohrady v slovenskej časti Tokajskej vinohradníckej oblasti pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov 5. septembra 2023. FOTO TASR - Roman Hanc
Neprehliadnite

Na zdravie a na konsolidáciu. V Česku navrhli namiesto spotrebnej dane regulovanú cenu vína