Stránky fínskeho parlamentu boli mimo prevádzky, ku kybernetickému útoku sa prihlásili Rusi

TA3 ČTK
9.8.2022 20:46

Stránky fínskeho parlamentu boli v utorok popoludní mimo prevádzky. Portál sa podľa vyhlásenia zákonodarného zboru stal cieľom kybernetického útoku. K tomu sa neskôr na sieti Telegram prihlásila skupina ruských hackerov, ktorí zdôvodnili svoje počínanie snahou susednej krajiny stať sa členom NATO, uviedla agentúra DPA.

klávesnica hacker počítač 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Stránky zákonodarného zboru prestali fungovať okolo 14:30 SELČ a v utorok večer stále neboli v prevádzke. "Parlament prijal opatrenia na obmedzenie útoku," uviedol snem v tlačovom vyhlásení. Jeho technici pracujú na obmedzení dopadu škôd a opätovnom sprevádzkovaní stránok.

Podľa vyhlásenia parlamentu sa portál stal terčom DDoS útoku, kedy sa útočníci snažia vysokým množstvom prístupov na weby naraz cez viacero počítačov stránky zahltiť.

Podľa agentúry DPA a miestnych médií sa k vyradeniu portálu z prevádzky prihlásila na sieti Telegram ruská skupina NoName057(16). Tá uviedla, že "priateľsky navštívila" susednú krajinu kvôli snahám Helsiniek vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Rovnaká skupina sa prihlásila k obdobným aktivitám v Poľsku či Nórsku.

Kybernetickému útoku na konci júla čelila fínska agentúra STT, čo veľmi sťažilo jej fungovanie a vydávanie správ. V apríli potom niekto zaútočil aj na portály ministerstva obrany a vlády. Fínske tajné služby varovali, že krajina bude pravdepodobne čeliť rastúcemu počtu útokov po internete z Ruska.

V reakcii na ruskú agresiu proti Ukrajine sa Fínsko a Švédsko rozhodli prehodnotiť svoju doterajšiu politiku neutrality a požiadali o vstup do NATO. O žiadosti teraz rozhodujú parlamenty členských krajín Severoatlantickej aliancie. Viac ako dve tretiny štátov NATO už s krokom súhlasili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok