Denník N

Obľúbené Malachovské skalky demoluje developer, nezastavila ho Tarabova riaditeľka ochrany prírody Fabriciusová

Foto – Soňa Mäkká
Foto – Soňa Mäkká

Developer Roman Kvasnička bagruje populárne výletné miesto Malachovské skalky nad Banskou Bystricou kvôli stavbe rodinného domu. Umožnila to Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ktorá výrazne zmenšila tento chránený areál.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Malachovské skalky sú už roky obľúbeným výletným miestom Banskobystričanov. Aj dnes ich nájdete na rôznych portáloch medzi tipmi na zaujímavý výlet. Časť skaliek zo strany od Pršianskej terasy je však zničená. Premenili sa na neforemnú hŕbu po tom, čo sa do nich zahryzlo rýpadlo stavebného mechanizmu.

Malachovské skalky sú totiž na mieste, ktoré je atraktívne nielen na rekreáciu, ale aj na výstavbu rodinných domov. Do mesta je to odtiaľ blízko, prostredie je malebné, a tak sa v tejto oblasti na kopci nad Banskou Bystricou zástavba z roka na rok viac posúvala ku skalkám, až na ne naozaj narazila s ničivou silou.

Kto stavia a kto mal ochraňovať

Majiteľom pozemkov pod skalkami je Roman Kvasnička, významný developer s minulosťou v HZDS a Drukose.

Demolácia skaliek je následkom toho, že ich bývalé vedenie Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana vyňalo aj s ďalším územím zo štvrtého stupňa ochrany a stali sa bežným pozemkom. Riaditeľkou bola v čase tohto rozhodnutia Vladimíra Fabriciusová, ktorá momentálne pôsobí na ministerstve životného prostredia ako generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny. Na naše otázky neodpovedala.

Banskobystrickí ochranári upozorňujú, že zo skalky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Banská Bystrica

Ochrana prírody

Príroda

SNS

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie