Na hlavný obsah

V Bánovciach nad Bebravou vypukla epidémia norovírusu, presahuje do ďalších regiónov

Nákaza sa rozšírila z výdajne stravy.

V Bánovciach nad Bebravou vypukla epidémia norovírusu, presahuje do ďalších regiónov
Nákaza sa rozšírila z výdajne stravy. Foto: RTVS

V Bánovciach nad Bebravou vypukla epidémia norovírusu, ktorý spôsobuje vracanie a hnačku. Evidujú tam už 500 nakazených ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Potvrdila to regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Nákaza sa rozšírila z výdajne stravy a presahuje aj do ďalších regiónov, napríklad do Nového Mesta nad Váhom. Prípady evidujú hygienici aj v okresoch Topoľčany, Partizánske a Trenčín.

Informácie priniesla redaktorka RTVS Dominika Kusá, epidémii norovírusu sa venovala aj v reportáži v Správach RTVS z regiónov:

Podľa informácií redaktorky majiteľ stravovaciu prevádzku už zavrel, v priestoroch vykonal dezinfekciu a zamestnanci sa testujú na prítomnosť vírusu.

„Pôvodcom nákazy je zariadenie spoločného stravovania, ide o veľkú vývarovňu, ktorá pripravuje približne 2000 jedál. V inkriminovanej dobe to bolo približne 2200 jedál a z tohto počtu máme približne 500 chorých,“ informovala Bučková.

Ťažké stavy neevidujú

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trenčín podľa nej vykonal štátny zdravotný dozor, ako i epidemiologické šetrenie, v rámci ktorého potvrdil, odkiaľ nákaza pochádza. „Zistili sme, aj na základe vyšetrenia dvoch zamestnancov, že ide pravdepodobne o norovírus. Zatiaľ nevieme vyvrátiť, či tam nie je ešte nejaká iná baktéria alebo mikroorganizmus,“ priblížila.

Odborníci v rámci štátneho zdravotného dozoru vykonali stery z prostredia a odobrali vzorky. „Pacienti mali ťažkosti ako zvracanie, hnačky, u pár prípadov sa vyskytla zvýšená teplota, celková slabosť, malátnosť, došlo tam i k dehydratácii. Neboli to ťažké stavy. Niektorí zamestnanci z firiem museli vyhľadať lekára,“ ozrejmila regionálna hygienička.

Firma podľa zistení RÚVZ vydáva podľa nej pokrmy do približne desiatich zariadení. „RÚVZ nariadil opatrenia. Prevádzka sa uzatvorila a nariadilo sa čistenie, dezinfekcia, vyšetrenie všetkých zamestnancov, aby sme vylúčili, či tam nejde o ďalšiu baktériu,“ doplnila Bučková.

Norovírusy sú skupina vírusov, ktoré spôsobujú gastroenteritídu, teda zápal žalúdka a čriev. Nakazení ľudia majú ťažkosti s vracaním a hnačkou. Vírus môže ľahko kontaminovať potraviny, pretože je veľmi infekčný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny