Denník N

Elektrické šoky a odrezané ucho. Podozriví teroristi sa priznali, Rusi ich mučenie ani neskrývali

Podozriví z teroristického útoku pri Moskve. Foto - TASR/AP
Podozriví z teroristického útoku pri Moskve. Foto – TASR/AP

Napriek tomu, že pri Moskve podľa expertov na terorizmus zabíjali džihádisti, prokremeľské médiá a boty pokračujú v operácii: za všetkým je Západ a Ukrajina.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mučenie rôznymi metódami si podľa ruských médií vyskúšali ruskí vyšetrovatelia a bezpečnostné zložky na zatknutých podozrivých z teroristického útoku na koncertnú sálu na okraji Moskvy.

Vyplýva to zo zverejnených videí, ktoré kolujú na ruských provojnových kanáloch, aj z fotografií zo súdu v Moskve, kde v nedeľu večer obvinili štyroch údajných páchateľov z masakru z 22. marca. Všetci štyria ešte v nedeľu priznali vinu a hrozí im doživotie. Podľa agentúry TASS ide o občanov Tadžikistanu.

Jedného z podozrivých museli priviezť na vozíku, ďalší mal obviazanú hlavu na mieste, kde mu odrezali ucho, a na ostatných bolo vidno modriny po bitke. „Fotografie zo súdu ukazujú, že zadržaní boli surovo bití a počas výsluchov boli vystavení mučeniu,“ napísal ruský server Meduza. Naznačuje to aj fotogaléria podozrivých pred a po vypočúvaní.

K útoku, pri ktorom zomrelo najmenej 137 ľudí, sa prihlásili už v piatok v noci džihádisti z tzv. Islamského štátu.

Videá z mučenia: Žer svoje ucho

Ruské bezpečnostné orgány neskrývali vlastnú brutalitu voči podozrivým. Na sociálnych sieťach sa napríklad rozšírilo uniknuté video, ako počas akcie špeciálnych jednotiek jednému

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok v Moskve

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie