Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kultúrne organizácie Prešovského kraja pripravujú viaceré podujatia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Výstava s názvom Kráľovné Andyho Warhola na bude pozostávať zo 16 serigrafií, štyroch farebných portrétov kráľovnej Elizabethy II., kráľovnej Margrethe II., kráľovnej Beatrix a kráľovnej Ntombi Twala.

Prešov 6. februára (TASR) - Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa už pripravujú na letnú sezónu. V talóne majú niekoľko podujatí, ktorými plánujú pritiahnuť záujem širokej verejnosti, ako napríklad výstavu na Ľubovnianskom hrade, ktorá vzíde zo spolupráce s Múzeom moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Výstava s názvom Kráľovné Andyho Warhola na bude pozostávať zo 16 serigrafií, štyroch farebných portrétov kráľovnej Elizabethy II., kráľovnej Margrethe II., kráľovnej Beatrix a kráľovnej Ntombi Twala.

"Medzi najväčších ťahúňov tejto letnej sezóny bude patriť aj nová stála expozícia Podtatranského múzea v Poprade s názvom Knieža z Popradu. Tá bude moderným spôsobom prezentovať unikátny nález európskeho významu," povedala Lehotská.

Odbornú kultúrnu verejnosť podľa jej slov zaujme septembrová medzinárodná konferencia Vihorlatského múzea v Humennom s názvom Za veľkú mláku, ktorá sa povenuje téme vysťahovalectva.

Krajská galéria v Prešove ponúka stálu expozíciu, otvorenú ešte v polovici decembra 2022, s názvom Sakrálne umenie 15. - 19. storočia, ktorá prezentuje 52 sakrálnych drevorezieb a ikon.

Divadelné predstavenia a letné kino sú pre návštevníkov pripravené v Múzeu v Kežmarku. Tradičné podujatie Dni židovskej kultúry bude tento rok obohatené o špeciálne komentované prehliadky, chute židovskej kuchyne a židovskú hudbu, ktorú si návštevníci vypočujú počas koncertu v hradnej kaplnke.

"Leto s Rákocim, Detská univerzita či Kino v paláci – to je len zlomok toho, čo plánuje pre verejnosť Krajské múzeum v Prešove. Najvýznamnejšie letné podujatie, Hrnčiarske dni v expozícii ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, pripravuje Šarišské múzeum v Bardejove," doplnila Lehotská.

V rámci medzinárodného multimediálneho projektu Art&Holocaust sa bude v Tatranskej galérii v Poprade v tomto roku konať séria podujatí. Hvezdáreň a planetárium v Prešove do svojich zrekonštruovaných priestorov láka malých aj veľkých astronómov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Milan Kapusta


Medzi významnejšie udalosti a aktivity Vihorlatskej hvezdárne v Humennom bude patriť dostavba a otvorenie Výskumno-prezentačného centra parkov tmavej oblohy v Karpatoch v rámci projektu Karpatská hviezdna dráha (ENI).

"Výnimočný projekt Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pod názvom Chicago uvidia návštevníci na divadelných doskách Historickej budovy DJZ v premiére 22. septembra. Štyri premiéry uvedie tento rok Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove," dodala Lehotská.

Premiéru s názvom Jarné vody sa chystá odpremiérovať tento rok Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS).