Denník N

Rusi ju pocítia veľmi rýchlo, vojnu však Ukrajincom nevyhrá. Ako zmení americká pomoc situáciu na fronte

Ukrajinský vojak na fronte. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak na fronte. Foto – TASR/AP

Vojenskí experti hodnotia americkú pomoc, ktorá mohla prísť už pred pol rokom. Okrem delostrelectva sa čaká najmä na americké rakety dlhšieho doletu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čakali Ukrajinci na americkú vojenskú pomoc pridlho – až pol roka.

Spolu s chýbajúcou muníciou, ktorú jej nedodali načas ani európski spojenci, sa to prejavilo na tom, že ukrajinská armáda začala strácať pozície a Rusom sa darilo pomaly rozširovať okupované územie. Namiesto stratégie aktívnej obrany museli Ukrajinci ustupovať a situácia sa neupokojila ani potom, čo Rusi vo februári dobyli mesto Avdijivka.

Najnovšie by si Kremeľ chcel pripísať ďalší úspech v podobe mestečka Časiv Jar, čo by mu otvorilo cestu k ofenzíve na ďalšie mestá na Donbase, ktorý stále ostáva ruským cieľom číslo jeden.

Vojnu to nevyhrá, ale…

Paralelne s tlakom na dlhej frontovej línii Rusi masívne ostreľujú ukrajinské mestá blízko ruských hraníc aj ďaleko od nich a objavujú sa špekulácie, že začiatkom leta rozbehnú nový front.

Sobotné hlasovanie v kongrese by tento pesimistický scenár nateraz mohlo zvrátiť aj s pomocou českej iniciatívy, ktorá zháňa delostrelecké náboje po celom svete a slovenskí občania na ňu prispeli už viac než tromi miliónmi eur.

„Určite nám to veľmi pomôže,“ povedal pre americkú televíziu NBC Zelenskyj potom, čo v kongrese po mesiacoch naťahovania predseda snemovne reprezentantov Mike Johnson pripustil hlasovanie, ktoré rozhodlo v prospech vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

„Na to, aby sme mohli prevziať iniciatívu, musíme mať správne zbrane,“ povedal Zelenskyj.

Môže však americká pomoc skutočne zvrátiť situáciu na fronte? Spolu s prvými reakciami na prelomové rozhodnutie váhajúcich republikánov rozoberáme, ktoré zbrane by Ukrajinci potrebovali najviac a kedy by mohli doraziť.

„Rozhodnutie amerického kongresu môže prvom rade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie