Slovensko má záujem prispieť k realizácii zelenej, digitálnej a inovatívnej budúcnosti Európskej únie (EÚ). Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom v pondelok hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Zároveň jej navrhol možnosti vzájomnej spolupráce v týchto oblastiach. Informoval o tom na sociálnej sieti. Témami rozhovoru, ktorý sa uskutočnil formou videokonferencie, boli tiež boj proti pandémii, vakcinácia a politická situácia na Slovensku a v Nemecku.

Slovensko chce naďalej rozvíjať strategické politické a ekonomické vzťahy s Nemeckom. ,,Nemecko je pre Slovensko kľúčovým, nielen ekonomickým partnerom v regióne," povedal premiér. Slovensko chce podľa neho vzťahy ďalej rozvíjať aj v ďalších oblastiach vrátane inovácií v automobilovom priemysle, digitálnych technológií, výskumu a vývoja či zelenej ekonomiky.

KK4 Viedeň - Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas tlačovej konferencie vo Viedni v utorok 4. mája 2021. FOTO TASR/AP 

Slovakian Prime Minister Eduard Heger, on the left, and Austria's Chancellor Sebastian Kurz speak during a news conference about the outcome of their business meeting in Vienna, Austria, Tuesday, May 4, 2021. (AP Photo/Lisa Leutner)
Neprehliadnite

Heger a Kurz hovorili o opatreniach na hraniciach i jadrovej energii

Nemecká kancelárka ocenila protikorupčné nastavenie vlády, priblížilo tlačové oddelenie Úradu vlády SR. Uviedla, že doterajšia spolupráca bola vždy dobrá a Slovensko stále patrilo medzi štáty EÚ, ktoré hľadalo riešenia.

Premiér sa zaujímal aj o vnútropolitickú situáciu v Nemecku, kde sa majú v septembri uskutočniť parlamentné voľby. Na stole boli tiež otázky súvisiace so vzťahom k Rusku.

Pomerne veľká časť rozhovoru sa venovala postupu očkovania v oboch krajinách, objednávkam a dodávkam vakcín, ale aj stále platným opatreniam. ,,Poďakoval som sa jej aj za solidaritu počas pandémie. Oceňujem otvorený dialóg a teším sa na blížiaci samit v Bruseli, ktorého hlavnou témou bude klíma," skonštatoval Heger.