Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Schválili verejný hospodársky záujem na dodávky elektriny na rok 2024

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa pripravovanej vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude v tomto roku rozhodujúce obdobie na určenie regulovaných cien elektriny 2. a 3. štvrťrok.

Bratislava 28. marca (TASR) – Cena elektriny pre domácnosti by sa nemala zvýšiť ani na budúci rok. Vyplýva to z všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike v roku 2024, ktorý v utorok schválila vláda. Slovenské elektrárne (SE) by mali, tak ako v tomto roku, dodať 6,15 terawatthodiny (TWh) elektrickej energie pre domácnosti za cenu 61,2077 eur/megawatthodinu (MWh).

"Účelom materiálu je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny na najzraniteľnejších odberateľov elektriny, a to odberateľov v domácnostiach," uviedlo ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k schválenému materiálu. Vzhľadom na to, že zmluva o implementácii memoranda so Slovenskými elektrárňami ešte nie je uzatvorená a pred jej uzatvorením je potrebné ju notifikovať Európskou komisiou, je podľa rezortu hospodárstva potrebné, do jej uzatvorenia zabezpečiť množstvo elektriny určenej pre odberateľov v domácnosti za trhové ceny a odstrániť neistotu oprávnených dodávateľov v súvislosti s nákupom komodity pre odberateľov v domácnosti na rok 2024.

Podľa pripravovanej vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude v tomto roku rozhodujúce obdobie na určenie regulovaných cien elektriny 2. a 3. štvrťrok. Pokiaľ by vláda všeobecný hospodársky záujem do konca marca neschválila, mohli by distribučné spoločnosti začať nakupovať elektrinu na trhu za aktuálne ceny, ktoré sú nad úrovňou 140 eur/MWh. "Cieľom predkladaného materiálu je aj predísť tejto situácii a zabezpečiť nákup elektriny ako komodity pre domácnosti na rok 2024 len prostredníctvom SPP ako agenta od SE," dodal rezort hospodárstva.

Agentom, ktorý elektrinu pre domácnosti od SE nakúpi a dodá ju distribučným spoločnostiam, bude podľa VHZ podobne ako v tomto roku Slovenský plynárenský priemysel (SPP). SPP dodá všetkým oprávneným dodávateľom takto nakúpený objem elektriny za nákupnú cenu komodity, zvýšenú o koeficient zohľadňujúci diagram dodávky elektriny pre zraniteľných odberateľov elektriny v domácnosti, ktorý je stanovený na 10 %.

"Dnes sme schválili nariadenie, aby budúci rok bola opäť zastropovaná cena silovej zložky (elektriny) vo výške 61,21 eura za MWh. Je to teda silný odkaz domácnostiam na Slovensku, že budúci rok budú mať silovú zložku zastropovanú práve v tejto výške. To je opäť výrazne pridaná hodnota v porovnaní s ostatnými krajinami v Európe. Je to výsledok dohody, ktorú sme vyrokovali ako vláda na to, aby sme dokázali našim domácnostiam výrazne pomôcť s účtami za energie," zdôraznil dočasne poverený premiér Eduard Heger na brífingu po rokovaní vládneho kabinetu.